SINT-PIETERS-LEEUW koopt 5 AED toestellen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW koopt 5 AED toestellen

Aed_3
EP

Het project ‘Steden en Gemeenten Hartveilig’ wil de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken en spoort daarvoor iedere stad of gemeente aan om mee te stappen in het project. Sint-Pieters-Leeuw heeft beslist om 5 AED toestellen aan te kopen.

Er zijn 2 criteria om een hartveilige gemeente te worden. Enerzijds moet er minstens één automatische externe defibrillator (AED) op het grondgebied aanwezig zijn die publiek toegankelijk is. Anderzijds moet er een engagement zijn om de bevolking te sensibiliseren en samen met de Rode Kruisafdeling van de gemeente moeten opleidingen in reanimatie en AED-gebruik aangeboden worden aan de bevolking en minstens 10% van de werknemers.
Leeuw telde tot voor kort 2 AED toestellen die ter beschikking staan van het Rode Kruis. Één toestel staat in de ambulance van het Rode Kruis en het andere is een mobiel toestel. Het mobiele toestel wordt gebruikt tijdens grote evenementen zoals o.a. de jaarmarkt.
Het gemeentebestuur wil ernaar streven een hartveilige gemeente te worden! Een multidisciplinair team van artsen, OCMW-afgevaardigden en sociaal werkers dat werd verenigd in de werkgroep volksgezondheid besprak of het wenselijk is om te investeren in de aankoop van AED toestellen die op openbare plaatsen en verspreid over het grondgebied worden gevestigd. Hun advies was positief en de gemeenteraad van 28 mei 2015 keurde daarom ook het bestek voor de aankoop van 5 AED toestellen goed.
De toestellen zullen geografisch verspreid worden over de hele gemeente en zullen hangen aan: de hoofdbibliotheek, WZC Zilverlinde/DC MEANDER, het Wildersportcomplex, A.J. Braillard en CC De Merselborre. De toestellen hangen in een buitenkast (GPRS) dat wordt voorzien met een geluidalarm, visueel alarm en verwarming. De Kast is tevens uitgerust met geo-localisatie.
Het gaat om semi-automatische toestellen en kunnen bijgevolg gebruikt worden door mensen met zeer weinig ervaring. Toch zullen er in samenwerking met het Rode Kruis Sint-Pieters-Leeuw opleidingen worden voorzien en zal er om de 2 jaar een opfrissingscursus worden aangeboden.
Kostenplaatje
De aankoop van vijf semi-automatische AED toestellen met de bijhorende kasten GPRS kost 17.484,50 euro incl. BTW. Er wordt ook een jaarlijks budget van 1.000 euro voorzien voor het onderhoud van de toestellen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief