SINT-PIETERS-LEEUW - Rosa COLOMA voor twintigjarige rozentuin

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Rosa COLOMA voor twintigjarige rozentuin

Editiepajot_leeuw_roos_coloma
Ingezonden foto
 

Martin Vissers, rozenveredelaar en zaakvoerder van VIVA International bvba in Herselt heeft er voor gezorgd dat er naar aanleiding van 20 jaar rozentuin in Coloma er ook een nieuwe roos gekomen is. Zij kreeg de naam ‘Rosa Coloma’.

“Toen Marcel Vossen me vorig jaar vroeg of ik in mijn selecties een nieuwe roos had die in aanmerking zou kunnen komen om Rosa Coloma te heten stond ik toch even perplex. Om verschillende redenen. Marcel is niet de eerste de beste op het vlak van rozen en rozenkennis, Coloma is niet zomaar een rozentuin maar een vermaard rosarium en een begrip voor rozenliefhebbers in Europa en de wereld en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Dus een aparte roos die aan vele eisen en voorwaarden moest voldoen: een hoge ziekteresistentie, dus een hele gezonde roos, rijk bloeiend doorheen de hele zomer, ook goed geschikt voor aanplanting in perken. Ze moest bovendien al beschikbaar zijn voor aanplanting in het voorjaar 2015. Nu is een nieuwe roos niet zomaar een product dat je even maakt of van het schap neemt. Dat was dus even schrikken. Aan de andere kant voelde ik me toch wel gevleid omdat ik dat zag als een blijk van erkenning als Vlaamse rozenveredelaar. Gelukkig had ik een zeer opvallende zaailing op het proefveld die na enkele jaren observatie voldeed aan mijn eisen. Toevallig had ik deze voldoende vermeerderd met het oog op deelname aan de Internationale Rozen Trials. Registratie naam van die roos: VISmandel. Die in de toekomst commercieel door het leven zal gaan als rosa COLOMA”.
Even iets over de afstamming van Rosa Coloma. De moeder was de roos Julia Child, een winning van de Amerikaanse veredelaar Tom Carruth. De vader een kruising van een niet nader genoemde grootbloemige trosroos van de eigenste Louis Lens gekruist met de Duitse klimroos Aloha Kordes.   Ook de stamboom dus weerspiegelt zoals de rozentuin zelf, het internationale karakter van deze schitterende trosroos.
Martin Vissers: “Ik noem deze rozenstruik een plant met kleurevolutie, zowel wat betreft blad als bloem. De blaadjes aan de jonge roodbruine twijgen zijn eerst apart lichtgroen gemengd met een purperbruine schijn en hebben een brede roodbruine bladrand. Bij verdere groei verdwijnt het purperbruine in het blad steeds meer, de gekleurde rand versmalt, tovert zich om naar aubergine om tenslotte helemaal te worden verdrongen door de glanzend donkergroene kleur van het volwassen blad”.
De bloemknoppen, meestal in trossen van tien tot vijftien stuks, komen piepen in het oranjegeel, en openen zich dan tot een licht gevulde bloem (5 tot 7cm doorsnede) met helder oranjegele bloemblaadjes die opvallend gevuld zijn met lange felgele meeldraden. De oranjegele bloemblaadjes verkleuren dan naar strogeel, lichtgeel en verder naar wit om daarna als grote zomerse sneeuwvlokken neer te dwarrelen en laten de dan als bruine suiker gekleurde meeldraden alleen achter. Later zullen deze plaats maken voor de fel oranje gekleurde bottels die de winter zullen opfleuren.
In volle bloei, die bijna constant is omdat de verschillende bloeifasen mekaar overlappen creëert de roos Coloma, vooral in grotere partijen aangeplant, een feeëriek schouwspel van kleuren en vormen. Een steeds wisselend palet van groene tinten doorspekt met rood en bruin, gepigmenteerd met oranjegouden knoppen en het geheel overvloedig bestrooid met alle tinten van oranjegeel tot witgeel. Gegarandeerde blikvangers in elke tuin. Ze geurt, niet overwelmend maar oh zo fijn. Je ruikt ze niet van meters afstand, je moet er echt naar toe en van dichtbij ruiken, vooral aan de ontluikende bloemknoppen. Dan wordt je beloond met een verrassend zachtfrisse mix van fruit en bloemenweide met op de achtergrond tonen van anijs.
 Afhankelijk van grondsoort en bemesting, wordt Coloma tussen de 50 en 70 cm hoog. Bloeit bijna constant door. Is zeer ziektebestendig. Toepasbaar in border, perk of in pot.
Martin Vissers: “ Persoonlijk geef ik de voorkeur aan groepsbeplanting voor deze variëteit. Vraagt weinig onderhoud, bloemtrossen hoeven niet te worden weggeknipt (ze reinigen namelijk helemaal zichzelf). In het vroege voorjaar snoeien tot op 5 of 10cm. Ik weet zeker dat deze roos Coloma een groot publiek zal aanspreken en hoop dat het vele tuinen en tuintjes, maar ook het openbare groen warm zal kleuren”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jun 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief