SINT-PIETERS-LEEUW - De vernieuwde Pelikaanberg werd officieel ingehuldigd

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - De vernieuwde Pelikaanberg werd officieel ingehuldigd

Editiepajot_leeuw_pelikaanberg
Ingezonden foto
 

Na een lijdensweg van ongeveer 15 jaar werd de Pelikaanberg op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw en Pepingen in een nieuw kleedje gestoken. De werken begonnen half maart. Nu werd het vernieuwde gedeelte officieel ingehuldigd.

Op de Pelikaanberg kwam er een "tweerichtingsfietspad", een fietspad aan slechts één kant van de weg, dat in beide richtingen kan gebruikt worden.
De riolering werd vernieuwd. Aan de bovenkant van de Pelikaanberg werd een lichtenregeling voorzien, omdat de breedte van de weg onvoldoende is voor een fietspad in beide richtingen èn een rijbaan met tweerichtingsverkeer.
In het smalle gedeelte diende een keuze te worden gemaakt. Ofwel twee rijvakken behouden en de auto’s verder laten voorbij razen op enkele centimeters van voordeuren, ofwel onteigenen, ofwel naar één rijstrook gaan en voorrang geven aan het laten doorlopen van het fiets- en voetpad.
Schepen Mobiliteit Jan Desmeth: “Wij kozen voor de laatste oplossing, echter mèt dynamische lichten zodat het nadeel van één rijstrook wordt opgevangen. Onteigenen was uitgesloten. We zitten weliswaar op een hoofdweg, maar met een maximale piek van 400 wagens per uur richting Halle tijdens de ochtendspits en 275 voertuigen per uur richting Lennik in de avondspits, maar we zitten ver af van bijvoorbeeld de Bergensesteenweg, waar we van 800 naar 1.300 voertuigen per uur willen gaan of de Ruisbroeksesteenweg, die in de ochtendspits 1.000 wagens per uur heeft te verwerken. We hebben gekozen om het voet- en fietspad niet te onderbreken en over een lengte van 110 meter naar één rijstrook te gaan.”
De dynamische lichten staan beiden op rood indien er geen wagens komen aangereden. Zodra een wagen aankomt, detecteren ze die met radars en zetten ze dat licht op groen vooraleer men stilstaat, maar wel nadat men snelheid heeft moeten minderen. Het zorgt er ook voor dat in de ochtendspits het tot vijf maal langer groen kan zijn in de richting van Halle dan omgekeerd.
Jan Desmeth : “Dankzij deze dynamische lichten vermijden we dat er sluipverkeer is doorheen het centrum van Oudenaken, hetgeen bij een normale verkeerslichtenregeling zeker een risico zou geweest zijn.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief