SINT-PIETERS-LEEUW - SP.A ontstemd over blinde privatiseringen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - SP.A ontstemd over blinde privatiseringen

Gemeenteraad_2013
EP

Op de gemeenteraad van keurde de N-VA / CD&V meerderheid de privatisering van de binnenschoolse kinderopvang goed. Dat is de opvang van leerlingen voor en na de schooluren en tijdens de middagpauze. “Er zal een aanbesteding worden uitgeschreven voor een bedrag van 6,39 miljoen euro. Privé organisaties kunnen dan een offerte indienen om de kinderopvang vanaf 1 januari 2016 tot juni 2019 over te nemen.”, legt Guy Jonville (SP.A) uit.

SP.A is ontstemd over de wijze waarop de beslissing tot privatisering wordt genomen. “Dit gaat over de toekomst van 23 werknemers. Als zo’n belangrijke beslissing wordt genomen, verwacht je toch duidelijkheid over de motivatie van deze beslissing, de besparing die ermee kan worden gerealiseerd en de lange termijn arbeidsvoorwaarden voor het betrokken personeel. Maar op de gemeenteraad kregen we daar geen enkele uitleg over. Men kon mij zelf niet zeggen hoeveel de kinderopvang de gemeente momenteel kost. Ik kan alleen maar hopen dat het minder is dan de 6,39 miljoen euro die het bestuur uittrekt om cadeau te doen aan de privésector. Dit totale gebrek aan informatie is echt ongehoord”, aldus Jonville.
SP.A kadert de privatisering van de kinderopvang binnen een bredere politiek van het Leeuwse bestuur. “CD&V en N-VA voeren een blinde besparingspolitiek ten koste van het gemeentepersoneel en de burgers. De eerste slachtoffers waren de medewerkers van de poetsdienst van het OCMW, dan de gezinszorg en aanvullende thuiszorg. En nu moet de binnenschoolse kinderopvang er aan geloven. Alles samen staat de teller intussen op 72 personeelsleden die als koopwaar worden verhandeld.”
Einde privatiseringen nog niet in zicht
Het SP.A-gemeenteraadslid waarschuwt voor toekomstige privatiseringen. “Ik geloof nooit dat deze meerderheid, als ze daar deze of volgende legislatuur de kans toe krijgt, zal stoppen met het privatiseren van openbare diensten. Als je ziet aan wie de OCMW-thuiszorgdiensten werden uitbesteed, hou ik mijn hart vast voor de toekomst van het Woonzorgcentrum Zilverlinde en de OCMW-serviceflats. Ook bij de gemeente kunnen er in theorie nog verschillende ondersteunende diensten worden afgestoten. Het is heel simpel: N-VA is een ultra-liberale partij die alles wil privatiseren wat er te privatiseren valt. En CD&V ziet in de privatisering van zorg- en welzijnsdiensten een kans om de katholieke zuil te versterken. Breng die twee elementen samen, en je bekomt dit resultaat.”, besluit Jonville.
Binnenschoolsekinderopvang valt onder de bevoegdhei van Bart Keymolen. Wij vroegen hem om een reactie:
“Het gaat hier niet zuiver om de afstoting van de BKO diensten. De offerteaanvraag die nu werd goedgekeurd gaat hem juist over de versterking van onze BKO diensten. Het betreft enkel de operationele werking en niet de organisatie , want die blijft bij het bestuur. Er is ook duidelijk gesteld dat de arbeidsvoorwaarden van onze mensen moeten verzekerd blijven . We leggen daarvoor de Europese richtlijnen op en niet de standaard beschreven in art 32 bis. In het document is maximaal rekening gehouden met de wensen en bezorgdheden van de vakbonden . De ruim 6 miljoen waarvan sprake, is het totaalbedrag tot 2019 en het bedrag voor ALLE leeuwse scholen. Dit bestek is redelijk uniek aangezien het over alle onderwijsnetten in onze gemeente loopt. We delen allemaal dezelfde mening en bezorgdheid over onze BKO. Een samenwerking met een groter organisme zal onze diensten alleen maar verruimen. Op vandaag leggen we alleen al om onze gemeentelijke opvang te organiseren jaarlijks 200 000 EUR bij. Onze kinderen en onze jonge gezinnen meer kunnen bieden voor hetzelfde geld is ons doel en inderdaad op zich ook een besparing”, aldus sqchepen Keymolen. .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief