SINT-PIETERS-LEEUW - Gespreksavond met Luckas Vander Taelen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Gespreksavond met Luckas Vander Taelen

Editiepajot_sint-pieters-leeuw
Ingezonden foto
 

Het Davidsfonds van Sint-Pieters-Leeuw organiseert op vrijdag 20 november om 20u in Coloma (Roosezolder) een gespreksavond met Luckas Vander Taelen met als thema: vluchteling of immigrant, de nood aan een menselijk beleid.

De vluchtelingenstroom door Midden-Europa confronteert ook de Europese Unie en haar afzonderlijke lidstaten met de limieten van het nog toe gevoerde beleid. Enerzijds blijkt er geen plan te bestaan om de landen waar de vluchtelingen binnenstromen, Turkije, Griekenland en Libanon ter hulp te komen, anderzijds is er evenmin een plan om de mensenstroom ordentelijk op te vangen, laat staan de lasten ervan correct te spreiden.

Het punt is niet enkel dat elk land verschillend reageert en niet iedereen bereid is deze mensen op de vlucht een onderkomen te geven, het probleem is ook dat een hele reeks vragen geen antwoord kennen: wat is nodig om deze mensen een slaagkans op integratie te geven, aan welke reële normen moet de spreiding voldoen om de integratie te vergemakkelijken, is iemand die bedreigd is in eigen land en dit ontvlucht, ook nog op de vlucht wanneer hij bijv. de Hongaarse grens wil oversteken? Of kunnen vluchtelingen wel of niet een eindbestemming kiezen? Soms maakt men bij de te waarborgen opvang het onderscheid burgerrechten en mensenrechten, is dit relevant of een voorwendsel?

Het geheel creëert een spanningsveld, niet in het minst bij de eigen bevolking zelf. Het is van alle tijden. Wat kan of moet een land doen, wat kan op Europees niveau, is het vooruitzicht van een grotere instroom van vluchtelingen echt een “overlast”, laat staan een “bedreiging”. In welke mate is het voorbehoud van grootsteden en hun periferie terecht? Welk omkaderend beleid dringt zich op in de opvang van deze mensen?

Luckas Vander Taelen is gewezen journalist en ex-Europarlementslid. Hij specialiseerde zich de voorbije jaren in de samenlevingsproblemen in de multiculturele context, in het bijzonder van de grootstad. Hij is intussen een gewaardeerde autoriteit op dit gebied.

De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 nov 2015
Elsie De Greef
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief