SINT-PIETERS-LEEUW is een propere gemeente

C21

SINT-PIETERS-LEEUW is een propere gemeente

Editiepajot_leeuw_veegmachine_1__foto_merckx
Foto Felix Merckx

Open VLD hield een enquête over de properheid in de gemeente. Aan de hand van deze enquête wilden ze nagaan waar er zich eventuele bekommernissen bevinden. Wat vinden de inwoners van de netheid in hun directe omgeving of meer in het algemeen in Sint-Pieters-Leeuw, haar deelgemeenten en wijken? Wat is de mening van de Leeuwenaar over de werking van het containerpark? Zijn er voldoende periodieke huisvuilophalingen enz..Over het algemeen vinden de deelnemers van de enquête dat Sint-Pieters-Leeuw best wel een propere gemeente is.

Toch zegt 60 % dat het beter kan. Vooral aan openbare gebouwen, in de omgeving van scholen dient er een extra inspanning te worden gedaan. De netheid op voet -en fietspaden en in de bermen scoort beter maar hier en daar, vooral dan in de buurt van winkels en werven ergeren ze zich. In de commentaren verwijzen de deelnemers naar extra inspanningen van de winkeluitbaters en werfleiders Een goede communicatie tussen handelaars/werfleiders en de gemeente zou hierbij kunnen helpen. Ook het plaatsen van meer of grotere vuilbakken in de omgeving van druk bezochte plaatsen.
De Bergensesteenweg wordt in de commentaren verschillende keren aangehaald als de vuilste omgeving. Ook nog opteert men om bestaande betonblokken die hier en daar het overschrijden van wagens moet verhinderen willen vervangen zien in bloembakken. Geeft een mooier straatbeeld.
Wat de periodieke huisvuilophalingen betreft is iedereen over het algemeen tevreden behalve dan dat de ophaling van glas (nu 2 keer/jaar) misschien toch wat meer zou mogen plaatsvinden. Voor bepaalde deelnemers is het wegbrengen van het glas naar de glascontainers een onmogelijke zaak.
Ze zien, bij de deelnemers aan de enquête dat ze nog te weinig het glas naar de container brengen. Sommigen vinden zelf dat er nog steeds te weinig glascontainers over de gemeente verspreid staan. Wel krijgen we de bevestiging dat de bestaande glascontainers helemaal geen overlast zijn.
Dat men moet betalen om grof huisvuil te laten ophalen vindt men op zich niet zo erg, de vervuiler betaald maar de meesten opteren toch om minstens 1 keer per jaar het grof huisvuil gratis te laten ophalen met een maximum aan opgegeven hoeveelheid, uitgedrukt m3.
Over de werking en de bereikbaarheid van het container-recyclagepark is bijna iedereen tevreden. 70% van de deelnemers vinden wel dat de prijzen wat lager mogen. Over de hulpvaardigheid en informatie in het park zijn de meningen verdeeld.
Open Vld SPL pleit al lang dat iedereen in de maatschappij zijn eigen verantwoordelijkheid dient te nemen. Zo blijkt nogmaals na de analyse van deze enquête. Netheid begint bij de mensen zelf. Iedereen dient zelf een inspanning te leveren om niet te vervuilen, zijn eigen afval zorgvuldig te sorteren en te verwerken. Burgers vormen samen echter ook een maatschappij en hebben een verantwoordelijkheid of een engagement ten aanzien van elkaar. Als iemand ervoor kiest om die verantwoordelijkheid niet te nemen dan zouden de geëngageerden hem moeten verplichten dit toch te doen. Pas dan kan men uitkijken naar een nette en propere samenleving.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 nov 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief