Meer dan 500 leerlingen uit SINT-PIETERS-LEEUW leren boogschieten

C21

Meer dan 500 leerlingen uit SINT-PIETERS-LEEUW leren boogschieten

Editiepajot_leeuw_boogschieten_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_leeuw_boogschieten_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_leeuw_boogschieten_3_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde van Sint-Pieters-Leeuw kreeg in april het bezoek van de leerlingen van de tweede en derde graag uit 5 Leeuwse scholen. In totaal maken maar liefst 536 leerlingen kennis met de boeiende boogschutterssport en de rijke traditie en gebruiken die ermee verbonden zijn. Voor elke school was een ganse dag voorzien.

De boogschuttersdag voor scholen kwam er op initiatief van de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, de boogschuttersgilde en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Het is een uitvloeisel van het pilootproject ‘Buurten met erfgoed’ voor de basisscholen van Sint-Pieters-Leeuw, waar ook de schuttersgilde aan deelnam.
De kinderen kregen een initiatie wipschieten en leerden schieten met de handboog zoals de schutters van de gilde dat doen. Met de boog in de hand leren ze schieten naar de staande wip. Dat is een paal van 27 meter hoog met pluimpjes (vogels) die de leerlingen moeten raken.
Tijdens een educatief spel maakten de leerlingen kennis met de schuttersgilde en haar typische kenmerken en taalgebruik: Wat is een gilde? Wie was Sint-Sebastiaan? Wanneer mag je je in de gilde roeper, hoofdman, koning of koningin noemen? Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei stond in voor het concept en de uitwerking van het spel, terwijl de gilde en de gemeente hun schouders zetten onder deze dagen vol spel en plezier.
Want zoals de filosofie van de schuttersgilde ons leert, ligt de klemtoon niet op competitie, maar op op spel, traditie en samenhorigheid!
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief