REGIO - Meer diefstallen in ziekenhuizen HALLE-Vilvoorde

C21

REGIO - Meer diefstallen in ziekenhuizen HALLE-Vilvoorde

Editiepajit_lennik_vanvaerenberg
Kristien Van Vaerenberg (Ingezonden foto)

 Het aantal diefstallen in ziekenhuizen in Halle-Vilvoorde zit in de lift. Dat besluit Lenniks N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh uit de cijfers die ze kreeg van minister van binnenlandse zaken  Jan Jambon. Waar er in geheel 2014,35 diestallen in ziekenhuizen waren is dit aantal gestegen tot 44 alleen al in de eerste 9 maanden van 2015. Het Kamerlid denkt dat meer preventie en bewustwording het aantal diefstallen kan terugdringen. In de regio Leuven heeft dit in elk geval geholpen.

In 2014 vonden in heel België bijna 3000 diefstallen plaats in ziekenhuizen. Dat zijn er ongeveer 8 per dag. Ook de regio Halle-Vilvoorde ontsnapt niet aan het fenomeen. De eerste negen maanden van 2015 waren er 44 diefstallen in ziekenhuizen een markante stijging tegenover 35 het gehele jaar voordien.

Vooral de grotere ziekenhuizen in onze regio zijn blijkbaar in trek bij dieven. In Vilvoorde werden van januari tot oktober, 19 diefstallen vastgesteld, in Halle 10. Opvallend is verder de sterke stijging in Sint-Pieters-Leeuw: voor 2014 waren er maar 2 diefstallen waar de gedeeltelijke cijfers van 2015 al 11 feiten noteren.

In een ziekenhuis is het elke dag opendeur. Patiënten en bezoekers moeten er makkelijk in en uit kunnen. Dieven en bendes weten dat en zijn erg vindingrijk om een kamer binnen te dringen. Er is weinig sociale controle en een grote anonimiteit. De patiënten wisselen ook geregeld van locatie bv. voor een medisch onderzoek, waardoor de kans vergroot dat zij spullen tijdelijk onbeheerd achterlaten.

“Politie laten patrouilleren in ziekenhuizen ligt moeilijk daar het privé-plaatsen zijn en de veiligheid dus de verantwoordelijkheid is van de zorginstellingen zelf. Er zal in de eerste plaats dus moeten ingezet worden op preventie en vooral bekendmaking van het probleem. Zo kan men sensibiliseringsacties organiseren voor verpleegkundigen en affiches uithangen. Patiënten verwachten niet dat er in een ziekenhuis wordt gestolen. Maar dat gebeurt helaas wel”, zegt Kristien Van Vaerenbergh.

In Leuven heeft het sensibiliseringsbeleid resultaat gehad: “Het aantal diefstallen in ziekenhuizen daalde er op drie jaar tijd met bijna de helft. Dit is een teken dat een gerichte preventieve aanpak zijn vruchten afwerpt,” besluit het Lennikse Kamerlid.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jun 2016
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief