REGIO / SINT-PIETERS-LEEUW / DROGENBOS - Minister Weyts steekt handje toe bij zomerschoonmaak op de weg

C21

REGIO / SINT-PIETERS-LEEUW / DROGENBOS - Minister Weyts steekt handje toe bij zomerschoonmaak op de weg

Editiepajot_regio
Foto © Elsie De Greef / Minister Weyts steekt handje toe bij zomerschoonmaak op de weg
 
Editiepajot_regio
Foto © Elsie De Greef / De minister bracht een bezoek aan het Wegendistrict van het Agentschap Wegen en Verkeer in Sint-Pieters-Leeuw
 
Editiepajot_regio
Foto © Elsie De Greef / Minister Weyts nam deel aan de borstelronde van de Bergensesteenweg (N6) in Sint-Pieters-Leeuw, waar straks weer veel schoolkinderen fietsen
 
Editiepajot_regio
Foto © Elsie De Greef / En ook bij het ruimen van zwerfvuil in Drogenbos langs de Humaniteitslaan stak hij een handje toe
 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft zijn mouwen opgestroopt voor het ruimen van zwerfvuil op de Humaniteitslaan in Drogenbos. Minister Weyts vestigt zo de aandacht op de vele inspanningen om (de omgeving van) onze wegen proper en netjes te houden. De minister lanceerde ook een grote zomerschoonmaak van de fietspaden, in aanloop naar het nieuwe schooljaar. “Zo kan iedereen straks vlot, veilig en zonder vuil terug naar school”, knipoogt Weyts.

Vlaanderen draagt zorg voor de wegen. Zo wordt dit jaar alleen wel 118 miljoen euro geïnvesteerd in het onderhoud van de gewestwegen en de snelwegen. Helaas dragen niet alle weggebruikers zorg voor onze wegen. Zo moesten de diensten van minister Weyts in 2015 maar liefst 3000 ton zwerfvuil weghalen van (rond) onze wegen. “Werken aan de weg betekent soms: vuil wegwerken”, zucht Weyts. “Het opruimen van wegenvuil heeft in 2015 opnieuw 5,5 miljoen euro gekost. Dat geld had ik liever geïnvesteerd in de wegen zelf”.

Weyts gaf zelf het goede voorbeeld na een bezoek aan het Wegendistrict van het Agentschap Wegen en Verkeer in Sint-Pieters-Leeuw. De minister trok naar de Humaniteitslaan in Drogenbos, aan de Ring rond Brussel (R0) om zelf mee te helpen bij een opruimactie. “Vuil trekt vuil aan, we kunnen het dus niet te lang laten liggen”, zegt Weyts.

Focus op fietsers

Veel zwerfvuil komt ook op fietspaden terecht. Het Agentschap Wegen en Verkeer organiseert daarom een grote ophaalronde in de tweede helft van augustus, die speciaal op de fietspaden focust. Borstelwagens maken massaal de fietspaden langs de gewestwegen proper. “Ik wil dat fietsen naar school veilig en verleidelijk is”, zegt Weyts. “Een grondige Zomerschoonmaak is dan meer dan nodig”. Weyts nam deel aan de borstelronde van de Bergensesteenweg (N6) in Sint-Pieters-Leeuw, waar straks weer veel schoolkinderen fietsen. 

Meer verkeer = meer zwerfvuil

Het zwerfvuil-probleem is het grootst in Vlaams-Brabant en Antwerpen – niet toevallig de provincies met de meeste verkeersdrukte. Automobilisten bezondigen zich vaker aan sluikstorten als ze in de file staan. De grootste probleemlocaties zijn de parkings langs de snelwegen. Het Agentschap Wegen en Verkeer ruimt er tot drie keer per week zwerfvuil en sluikstorten op. “Veel mensen dumpen hun huishoudelijk afval naast onze vuilnisbakken”, zegt Anton De Coster van Wegen en Verkeer. “Een gelijkaardig fenomeen doet zich voor In Drogenbos langs de Humaniteitslaan. Daar vinden we vaak grofvuil van mensen die naar het iets verder gelegen containerpark in Brussel willen gaan. De wachtrijen aan dat containerpark zijn soms heel lang - blijkbaar te lang voor veel mensen, die dan maar hun vuil langs de weg dumpen.”   

April-september 2016: op 32 locaties in Vlaams-Brabant onderhoud wegdek

In het voorjaar en de zomer worden omwille van de goede weersomstandigheden op veel plaatsen onderhoudswerken aan het wegdek uitgevoerd. Alleen al in Vlaams-Brabant zal de Vlaamse overheid op het einde van het najaar (tussen april en september) op 42 locaties in 32 gemeenten een onderhoud van het wegdek uitgevoerd hebben.

Deze onderhoudswerken zijn niet te vergelijken met de vernieuwingsprojecten die bijvoorbeeld in Pepingen uitgevoerd werden. Daar werd de Ninoofsesteenweg van gevel tot gevel vernieuwd. Langs de Nijvelsesteenweg in Halle werden nieuwe, gescheiden fietspaden aangelegd. Onderhoudswerken vallen minder op omdat ze vaak van korte duur zijn en omdat ze vaak ‘s avonds en ‘s nachts gebeuren, om het verkeer minder te hinderen. Zo zal bijvoorbeeld een stuk van de Sint-Truidensesteenweg in Linter nog voor het einde van de zomervakantie ‘s nachts een nieuwe asfaltlaag krijgen. Er wordt op 17 augustus ook gestart met asfalteringswerken in Leuven aan de Tervuursepoort en in Roosdaal en Lennik worden nog enkele stukken van de Ninoofsesteenweg aangepakt.   

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2016
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief