SINT-PIETERS-LEEUW - Tentoonstelling ‘Koers is Kunst’ met wielerschilderijen van kunstschilder Erik NAGELS

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Tentoonstelling ‘Koers is Kunst’ met wielerschilderijen van kunstschilder Erik NAGELS

Kunst_1
foto's Emile Devogeleer
 
Kunst_2
Foto's Emile Devogeleer
 
Kunst_3
Foto's Emile Devogeleer
 
Kunst_4
Foto's Emile Devogeleer
 

 Op vrijdag 16 september 2016 werd de tentoonstelling ‘KOERS is KUNST’ met indringende wielerschilderijen van de gerenommeerde kunstschilder Erik Nagels geopend door  cultuurschepen Jan Desmeth in cultuurcentrum Coloma. De kunstschilder, die bij het grote publiek ook gekend is door zijn werk ‘De Ontsnapping’ met gekleurde beelden van  wielrenners. Deze prachtige en sfeervolle kunstwerken zijn tot en met 2 oktober 2016 te bezichtigen in Kasteel Coloma.

Erik Nagels is als kunstschilder niet aan zijn proefstuk toe en laat zich graag leiden door de gevoelsmatigheden die het wielrennen bij hem oproepen. Emotie vormt de rode draad in deze werken waarbij hij de heroïek en tragiek van het wielrennen opmerkelijk weergeeft. Het kan niet ontkend worden: 'koers roept emotie op en spreekt aan en daardoor is koers ook heel nabij "kunst" te noemen '. Men vindt aansprekende schilderijen terug van o.a Sven Nys  en Johan Museeuw, sfeerbeelden van Parijs-Roubaix, kleurrijke beelden van een spurtend  peloton en zwart/wit beelden van heroïsche Flandrien-tijden.

Zowel wielerkenners als kunstliefhebbers vinden hun gading en vele reacties roepen telkens hetzelfde op: ‘dit is kunst, dit is emotie, dit is koers, dit treft en dit is aangrijpend’.

De aanleiding van deze tentoonstelling ligt in het wielrennen en de koers zelf. Sint-Pieters-Leeuw was vorig jaar de startplaats van de laatste rit van de Pro Tour  rittenwedstrijd ENECO TOUR. Het was een sportief wielerfeest met verschillende topploegen en absolute toprenners.

Sint Pieters Leeuw blijft als wielergemeente de wielersport trouw en organiseert op  donderdag 22 september de 4e etappe-aankomst van deze unieke wielerronde.

Vanuit Cultuurcentrum Coloma werd in dit kader dan ook ingegaan op de vraag van  Ruisbroekenaar en wielerman Freddy MISSOTTEN om deze tentoonstelling op te nemen in het  nieuwe cultuurseizoen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2016
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief