HALLE / LEEUW / BEERSEL - Huldiging van twee moedige inspecteurs van politie

C21

HALLE / LEEUW / BEERSEL - Huldiging van twee moedige inspecteurs van politie

Agenten_onderscheiden_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Agenten_onderscheiden_2
Foto's Emile Devogeleer
 

 Jan Cornelis en Dieter Mettens, beiden inspecteur bij de lokale politie Zennevallei werden gehuldigd om hun heldhaftig optreden. Zij mochten elk een certificaat in ontvangst nemen alsook een symbolisch trofee voor hun daad.

Zo redde inspecteur Cornelis vorig jaar op 30 juni 2015 in de namiddag een minderjarig meisje met zelfmoordneigingen uit het kanaal. Ook inspecteur Mettens redde dit jaar op 14 juni 2016 een man uit het kanaal.

“De politiezone heeft ervoor geopteerd om uitzonderlijke daden bij het uitvoeren van de opdracht te willen erkennen en te belonen in de schoot van de politieraad. Naast onze uitgesproken appreciatie willen we onze waardering fysiek maken in de vorm van dit beeldje. Het beeldje heeft als titel ‘bergen verzetten’. Het illustreert hoe één persoon, één medewerker van de politiezone, uitzonderlijke prestaties kan verrichten. Het redden van een mensenleven is er zo één. Het mag wel duidelijk zijn dat zonder tussenkomst van onze collega, het meisje vermoedelijk verdronken zou zijn.” aldus korpschef Mark Crispel.

Naast deze erkenning namens de politiezone werd vorig jaar tevens het initiatief genomen om het Carnegie Hero Fund aan te schrijven om inspecteur Jan Cornelis voor te dragen een onderscheiding te bekomen voor zijn heldhaftige daad. De commissie, onder het voorzitterschap van de Minister van Binnenlandse Zaken, ging hierop in en besliste in haar vergadering van 30 mei 2016 de bronzen medaille en diploma van het Carnegie Hero Fund toe te kennen aan Jan Cornelis.

Ook Dieter Mettens zal worden voorgedragen aan het Carnegie Hero Fund voor zijn daad.

Redding door inspecteur Jan Cornelis, 30 juni 2015

Omstreeks 13 uur ontving het informatiecentrum (CIC) een melding dat een ontvluchte minderjarige uit een psychiatrische instelling op een bus zou zitten richting Ruisbroek met zelfmoordneigingen. Ze zou zich in de richting van het kanaal begeven. De ploeg, bestaande uit inspecteurs van politie Jan Cornelis en Sandy Van Casteren begaven zich naar de sluis (sas) van Ruisbroek. In eerste instantie troffen ze niemand aan. De ploeg besliste toen het jaagpad af te rijden. Enkele minuten later stond het meisje opnieuw in contact met het CIC en gaf aan te willen springen in het water. De ploeg merkte het meisje op aan de overzijde van het kanaal. De inspecteurs reden via de Laaklinde de brug van het kanaal over om zo dicht mogelijk bij de plek te geraken waar het meisje het laatst werd gezien. Wat verderop op de kade zagen ze een handtas liggen en nog enkele meters verder, in het kanaal, troffen ze het meisje aan dat net met het hoofd onder water ging. Inspecteur van politie, Jan Cornelis, twijfelde niet en met gevaar voor eigen leven sprong hij van de kade, zwom naar het slachtoffer en nam haar met armgreep vast onder haar arm en kin. Het meisje spartelde wat tegen met de benen terwijl de inspecteur naar de kant zwom. Hij meisje gaf aan haar leven moe te zijn, maar inspecteur Cornelis trachtte op haar in te praten en overtuigde haar de ladder op te klimmen.  Een ziekenwagen werd nog ter plaatse gevraagd maar kon even later worden geannuleerd omdat de fysieke toestand van het meisje voldoende in orde was. Ze werd overgebracht naar de politiepost om de eerste zorgen te krijgen en te bekomen. Nadien bracht de ploeg haar over naar de instelling voor verdere begeleiding. De familie werd in kennis gesteld.

Redding door inspecteur Dieter Mettens, 14 juni 2016

De interventieploeg van de politiezone Zennevallei, bestaande uit inspecteur van politie Dieter Mettens en inspecteur Kris Heyvaert, hielden in de ochtend toezicht aan het station van Halle op het ogenblik dat 4 wielertoeristen langsreden. Wat later kwam één van hen terug met de melding dat een man over de reling aan het kanaal hing, zijn leven moe is en wil springen. De politieploeg begaf zich onmiddellijk ter plaatse. Wanneer zij aankwamen, was de man al in het water gesprongen. Eerst hield hij het hoofd nog boven water, trappelde ter plaatse, en riep dat hij zijn leven moe was. Inspecteur Mettens en inspecteur Heyvaert riepen hem herhaaldelijk toe om naar de kant te zwemmen, maar de man ging op een bepaald ogenblik bewust onder water. Inspecteur Mettens sprong de man achterna. De man kon op het droge worden gebracht. Intussen was ook de brandweer ter plaatse. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis van Halle voor verzorging. De familie werd verwittigd.

Wat is het Carnegie Hero Fund?

Het Carnegie Hero Fund werd in België opgericht bij K.B. van 29 november 1911 nadat de Amerikaanse filantroop van Schotse afkomst Andrew Carnegie op 17 april van dat jaar een aanzienlijk kapitaal aan de Belgische regering had geschonken, waarvan de rente zou dienen om steun te verlenen aan vreedzame helden en aan de gezinnen van hen die hun leven verloren als slachtoffer van hun dienstvaardigheid. De Stichting vatte haar werkzaamheden aan begin 1912. Op 27 oktober 2012 werd de 100ste verjaardag gevierd tijdens een plechtige zitting in het auditorium van de Nationale Bank van België. (Toen nog) Kroonprins Filip reikte er aan 39 mensen die hun leven op het spel hebben gezet om dat van één of meer medemensen te redden, de medaille en het diploma van het Carnegie Hero Fund uit. Het Carnegie Hero Fund telt thans ongeveer 3.000 laureaten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 sep 2016
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief