SINT-PIETERS-LEEUW - Eetfestijn om internaat te bouwen in Kenia

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Eetfestijn om internaat te bouwen in Kenia

Logo_missefeest_2016kopie
EP

 Op zondag 23 oktober 2016 organiseert de werkgroep ‘Missie Zuun’ haar jaarlijks eetfestijn ten voordele van de  missionarissen van de Pastorale zone R.N.Z en het  project ‘Rainbow4kids’. Plaats van afspraak is het het parochiecentrum Sint-Lutgardis vanaf 11.30 u. tot 19.30 u. De keuken gaat open vanaf 12.00 u.

Één van de projecten die gesteund wordt met de opbrengst van dit missiefeest is het ondertussen welbekende project van juf Katrien en haar team:  ‘Rainbow4kids’. Zij weten nu reeds wat zij met de eventuele opbrengst van dit missiefeest zouden kunnen doen, namelijk investeren in de bouw en afwerking van het internaat voor de laatstejaars. Sinds het begin van dit jaar hebben heel wat scholen en organisaties uit het Pajottenland zich ingezet voor het project ‘Rainbow4kids’ van Katrien Vermeersch uit Lennik en haar team.

Waarom een internaat?
Het Keniaans schooljaar loopt gelijk met het burgerlijk jaar, dus van januari tot en met december. Ieder trimester wordt afgesloten met officiële examens, voor alle klassen. Dat wil zeggen van de 1ste kleuterklas tot en met het 8ste leerjaar. Vooral die van het 8ste leerjaar zijn niet voor de poes. De leerlingen moeten hiervoor ook thuis flink studeren.

Al verschillende jaren vragen de jongens en meisjes van klas 8 aan Katrien of het niet mogelijk is om tijdens de examenperiodes  op school te mogen blijven studeren en te overnachten. Een soort van internaat dus.

Kunnen ze dan niet thuis studeren? Neen, dat is praktisch onmogelijk. De lessen eindigen voor hen pas om 17 uur. Eer ze thuis zijn, kan het al goed een uurtje later zijn. Vaak moeten zij dan nog eerst wat werkjes voor de mama opknappen, denk dan aan water halen of brandhout sprokkelen. Ondertussen is het ook donker geworden. In Kenia valt de nacht vroeg, rond 18.30 u. en in hun huizen is er geen elektriciteit. Hoe kun je dan deftig studeren? Bij een kaars? Dikwijls komen de leerlingen een uurtje vroeger naar school om daar nog wat te studeren, maar vaak ook vallen ze boven hun boeken nog in slaap.

Eerlijk gezegd stonden Katrien en haar team niet te springen om hier mee te beginnen. Denk maar eens aan de bijkomende kosten. Er moeten aparte slaapzalen komen voor jongens en  meisjes; bijkomende toiletten; wasgelegenheid; bedden; matrassen; lakens ... Ook moet er ’s avonds gegeten worden en is er zowel bij dag als bij nacht toezicht nodig bij deze tieners. Maar ze had ook oor voor de verzuchtingen van de leerlingen

Na allerlei gesprekken met zowel de schoolinspectie; leerkrachten en ouders werd overeengekomen om te starten met de internaat formule.

De school gaat zorgen voor de bouw en de inrichting van het internaat en de ouders nemen zelf hun verantwoordelijk door met een beurtrol in te staan voor toezicht en het eten.

Eind augustus is gestart met de afbraak van enkele toiletten en hiervoor in de plaats wordt het internaat gebouwd. Op dit moment is de ruwbouw zo goed als gereed en kan de afwerking en de inrichting van start gaan. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2016
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief