SINT-PIETERS-LEEUW - ’t Populierke kampt met vochtproblemen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - ’t Populierke kampt met vochtproblemen

Gemeenteraad_tekening_p200
EP

 De Open Vld fractie kreeg eind september te horen dat er ernstige vochtproblemen waren in basisschool ’t Populierke in Zuun. Blijkbaar had de directie dit reeds gedurende 2 jaar aangekaart bij verschillende collegeleden maar zonder enig doeltreffend resultaat. Er werden wel maatregelen genomen zoals het plaatsen van een vochtvreter en het opknappen met een likje  verf, maar naar de oorzaak werd er niet gezocht.

Daarom kaartte de Open Vld fractie dit probleem aan tijdens de gemeenteraad van 29 september jl. Ze vroegen om dringend actie te ondernemen en werk te maken van het probleem.

Katleen D’Herde (Open VLD): “Dat het vochtprobleem ernstig was, blijkt uit een verslag van Mensura van 4 juli 2016, opgesteld na een microbiologische meting in 3 klaslokalen. In dit verslag staat duidelijk dat de aangetaste lokalen niet verder worden gebruikt tot het probleem is opgelost en gecontroleerd met nieuwe staalafnames. Maar blijkbaar vond het college het niet nodig om het verslag ernstig te nemen, noch om de klachten van de directie gedurende 2 jaar als serieus te zien. Er werd niks ondernomen om de oorzaak te vinden”.

Na de gemeenteraad van september is het college eindelijk overgegaan tot actie. Ze hebben oa de 3 aangetaste lokalen gesloten. Terecht gezien de toestand van de klassen de gezondheid van zowel de kinderen als het personeel in gevaar brengt.

Tijdens een bezoek aan het schoolgebouw stelde Open Vld fractievoorzitter Kathleen D’Herde vast dat de problemen met het blote oog te zien zijn, vochtvlekken waren duidelijk te zien op muren, meer nog er stond schimmel op meubilair, speelgoed, kleurpotloden, …

Open VLD voorzitter D’Herrde: “Ongeoorloofd is het dat het college hierin haar verantwoordelijkheid niet eerder heeft opgenomen. Een verslag dat gebaseerd is op een onderzoek uitgevoerd door het wetenschappelijk instituut Volksgezondheid leg je niet zomaar naast je neer. Dan ga je tot actie over”!

De Open Vld fractie is dan ook tevreden dat er na de gemeenteraad van september reeds maatregelen werden getroffen en de lokalen onmiddellijk werden ontruimd. Het gaat hier uiteindelijk over de gezondheid van onze kinderen, de leerkrachten en het personeel.

“We zijn er ons ook van bewust dat dit de nodige ongemakken meebrengt voor anderen, zoals sportverenigingen die gebruik maakten van de turnzaal. Maar ook in hun belang, voor de gezondheid van hun leden is het belangrijk dat de oorzaak van dit vochtprobleem wordt aangepakt”, aldus D’Herde.

AMENDEMENT

Op dit punt heeft de meerderheidsfractie een amendement ingediend met volgend artikel: " de gemeenteraad beslist kennis te nemen van het verslag van de gebouwendienst betreffende de stand van zaken m.b.t. de problematiek  van de gemeentelijke basisschool 't populiertje , en vraagt het college van burgemeester en schepenen het dossier op te volgen." Dit werd goedgekeurd meerderheid tegen oppositie. 

 Schepen van Gemeentelijke Gebouwen Lucien Wauters (CD&V): “Belangrijk te weten is dat er permanent metingen van luchtkwaliteit uitgevoerd worden in de getroffen kleuterklas. In de komende weken (eerste helft november) zal de zolder boven de klassen geïsoleerd worden door een gespecialiseerde firma.  We wachten ook het eindverslag af van de externe preventieadviseur omtrent de verschillende klassen. De fundamentele aanpak van het schoolgebouw wordt onderzocht en er is de voorbereiding van een principiële beslissing tot nieuwbouw en indiening van het subsidiedossier”.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 okt 2016
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief