Luc Debraekeleer (SINT-PIETERS-LEEUW): Provincie speculeert met het geld van de belastingbetaler

C21

Luc Debraekeleer (SINT-PIETERS-LEEUW): Provincie speculeert met het geld van de belastingbetaler

Luc_debraekeleer
Luc Debraekeleer. (Repro E P)

De provincieraad van Vlaams-Brabant besliste om in te stappen in een kapitaalsverhoging van de Gemeentelijke Holding. Deze holding is de 2de grootste aandeelhouder van Dexia. De deputatie wil voor 746.496 euro (driekwart miljoen euro) nieuwe aandelen kopen. De wortel die de Gemeentelijke Holding provincies en gemeenten voorhoudt is: 10 maal de uitbetaling van een dividend van 13%. Groen! is het niet eens met deze zienswijze.

Groen! stemde in de provincieraad tegen deze plannen.
Luc Debraekeleer (Sint-Pieters-Leeuw), fractieleider van Groen!: “Het is niet de taak van een gemeente of provincie om te investeren in risicodragend kapitaal. Daarenboven is de Gemeentelijke Holding als mede-eigenaar mee verantwoordelijk voor de problemen van de afgelopen jaren. De Gemeentelijke Holding heeft ook nu nog geen enkel initiatief genomen om Dexia een andere koers te laten varen.”
 
Verder zegde hij dat de deputatie in het verleden meermaals heeft beklemtoond dat ze ethisch wil beleggen. Met deze belegging in de Gemeentelijke Holding worden volgens Debraekeleer al deze principes overboord gegooid.
 
Het hoofdargument van de deputatie was dat niet intekenen op de kapitaalsverhoging een slechte zaak zou zijn. De aandelen die de provincie nu al heeft, zouden dan hun waarde verliezen.
Op opmerkingen van Groen! dat men geen enkele controle had op wat Dexia met het verkregen bedrag zal doen en dat men dus niet van ethisch beleggen kan spreken, was het antwoord in feite dat men niet te veel vragen moet stellen als iets maar opbrengt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2009
Felix Merckx
Repro E P
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief