HALLE - Blauw tapijt in het Hallerbos

C21

HALLE - Blauw tapijt in het Hallerbos

Editiepajot_hallerbos_foto_merckx_1
Het Hallerbos is één blauw tapijt. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_hallerbos_foto_merckx_2
De blauwe boshyacint. (Foto Felix Merckx)

Het Hallerbos, dat zich uitstrekt over Essenbeek/Halle, Dworp en Woutersbrakel, is dezer dagen bedekt met een blauw tapijt van boshyacinten. Een uniek zicht dat veel belangstelling lokt.

De wilde boshyacinten of Edymlon mutans komt voor in loofbossen. Zij gedijt welig op plaatsen met een constant vochtig en koud klimaat. Het plantje wordt 25 centimeter hoog met een tros van violetblauw klokvormige bloemen en houdt van schaduwrijke plaatsen. De bloem zelf knikt naar beneden. Zo wordt het hart van de bloem beschermd tegen regendruppels. In Vlaanderen is deze boshyacint nog te vinden in de Leemstreek ten westen van Leuven, de Vlaamse Ardennen en het West-Vlaamse heuvelland. Dit blauw tapijt kan in het 570 hectaren grote Hallerbos bewonderd worden.

Een wandeling begint men best rond de Achtdreven of aan het bosmuseum aan de Vlasmarktdreef. Van daar vertrekken een aantal bewegwijzerde wandelingen.

Goed om weten is, dat de blauwe bloempjes niet mogen geplukt worden en dat op straf van boete. Na enkele minuten verliezen ze ook hun kracht en gaan afhangen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2024
Devogeleer Emile | 17 mei 2024

archief