Pz ZENNEVALLEI stelt jaarbalans op

C21

Pz ZENNEVALLEI stelt jaarbalans op

Politie_zone
 

Tijdens de politieraad van 23 juni werden de jaarcijfers bekend gemaakt voor de politiezone Zennevallei. Corona vormt ontegensprekelijk de rode draad doorheen e

afgelopen jaar. Niet enkel op de gezondheid en het mentaal welzijn, maar vooral op vlak van de taken en opdrachten van de lokale politie, alsook op de criminaliteitscijfers drukt corona zijn stempel. 

Wanneer we de inbreuken op de corona-maatregelen uit de cijfers halen, dalen de criminaliteitscijfers voor de gemeenten Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw in globo met 5 % ten opzichte van 2019. Wel zien we een grote stijging op vlak van ICT-criminaliteit. Deze feiten verdubbelen tot verdriedubbelen voor informaticabedrog en valsheid in informatica van 204 feiten informaticabedrog naar 413 vaststellingen en van 26 feiten valsheid in informatica naar 214 feiten. Feiten zoals phishing verviervoudigen van 46 vaststellingen in 2019 naar 212 in 2020. De ‘blijf in uw kot’-slagzin gold zo ook voor criminelen die heuse netwerken opzetten om informaticafraude te plegen en slachtoffers op te lichten via het internet. Zo zien we dus een verplaatsing van de criminaliteit van de corporele naar de in corporele wereld. 

Een tweede opmerkelijke stijging betreffen de inbreuken in kader van de volksgezondheid, niet anders te verstaan dan de overtredingen in kader van corona, nieuw in de wetgeving en dus ook nieuw in de statistieken. Afgelopen jaar werden 1 037 inbreuken vastgesteld. Dit maakt dat het totaal aantal gerechtelijke feiten stijgt van 5 926 naar 6 631. Alle andere fenomenen kennen een dalende trend. 

Lokale verschillen

Toch zijn er opmerkelijke verschillen tussen de gemeenten en stad. 

Voor de stad Halle merken we een daling op van het aantal gerechtelijke feiten van 2 656 feiten in 2019 naar 2 624 feiten in 2020). De fenomenen die wel een stijgende trend kenden betreffen inbreuken op de volksgezondheid (361 feiten), informaticacriminaliteit (272 feiten) en bedrog (191 feiten). 

Voor de gemeente Beersel merken we een stijging op van 1 385 gerechtelijke feiten naar 1 425 in 2020. Deze stijging situeert zich voornamelijk in de vaststellingen in kader van de volksgezondheid (corona 183 feiten) en informaticacriminaliteit (140 feiten), maar ook bedrog in het algemeen en drugs (stijging met 10 vaststellingen).

Ook voor de gemeente Sint-Pieters-Leeuw merken we een stijging van het aantal gerechtelijke feiten. Zoals voor de gemeente Beersel en stad Halle is deze stijging terug te vinden in het aantal inbreuken op de volksgezondheid en informaticafraude. De meeste inbreuken in kader van corona werden in Sint-Pieters-Leeuw vastgesteld. Met 493 vaststellingen spande de gemeente Sint-Pieters-Leeuw de kroon. Ook de inbreuken in kader van informaticacriminaliteit gingen de hoogte in van 85 feiten naar 244 feiten. Daarnaast zaten de fenomenen bedrog en drugs in de lift (151 feiten in kader van bedrog en 171 vaststellingen naar aanleiding van drugbezit en –gebruik). In tegenstelling tot de gemeente Beersel en stad Halle werden in Sint-Pieters-Leeuw meer vaststellingen gedaan van misdrijven tegen de openbare veiligheid, andere morele waarden en gevoelens en openbare trouw. Het gaat om feiten zoals valsmunterij, valsheid in geschriften, aanmatiging van naam, criminele organisatie, bedreigingen, … 

Criminaliteitscijfers (exclusief inbreuken op volksgezondheid)

 

2018

2019

2020

Beersel 

1 469

1 385

1 247

Halle

2 744

2 656

2 263

Sint-Pieters-Leeuw

1 839

1 885

2 089

TOTAAL

6 052

5 926

5 599

 Bron: Criminaliteitsbarometer 2018-2021 door Federale politie DGR/DRI/BIPOL

Het goede nieuws en mede onder invloed van de coronamaatregelen werden er minder diefstallen gepleegd en stelde de zone minder gevallen van vandalisme vast. Tevens daalde het aantal feiten van slagen en verwondingen. Wat gevreesd werd, was een stijging op vlak van intrafamiliaal geweld, maar dat kon in de zone Zennevallei niet worden bevestigd op basis van het aantal vaststellingen. Het platform 1712 (vragen over geweld) kende daarentegen wel een significante stijging van het aantal oproepen. De juiste cijfers voor de zone zijn echter niet gekend. 

Voor 2021 houden we alvast vinger aan de pols en merkt de zone nu reeds met de versoepeling van de maatregelen ook een opflakkering van het sociale maar ook het criminele leven op. De extra coronaploegen worden voorlopig behouden en breed ingezet. Daarnaast staat het aantal ploegen in functie van de dringende noodhulp op punt, versterkt met zowel ploegen in burger als in uniform van diverse diensten zoals verkeer, recherche en de wijkwerking. De prioriteiten van de zone onder meer verkeer, drugs, diefstal in gebouwen, … krijgen verder opnieuw de nodige aandacht. Zo worden ook de verkeersacties en andere controles wederom opgebouwd.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2021
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief