PZ ZENNEVALLEI Gsm-en achter het stuur kan je duur komen te staan

C21

PZ ZENNEVALLEI Gsm-en achter het stuur kan je duur komen te staan

Politiewagens__witseboom_
 

Gsm-en achter het stuur kan leiden tot gevaarlijke toestanden in het verkeer. Even niet opletten en in een fractie van een seconde zit je bumper tegen bumper. Of je rijdt de borduur aan en krijgt lekke band. Vervelend. Maar wat als er ook op dat moment een voetganger of fietser in de buurt was? 

Afgelopen twee dagen organiseerde de politiezone Zennevallei op aangeven van het parket Halle-Vilvoorde verschillende patrouilles met oog op het betrappen van afgeleide bestuurders. Bestuurders die betrapt werden met de gsm in de hand, dienden onmiddellijk hun rijbewijs in te leveren voor een periode van 8 dagen. Zo werden in totaal 37 rijbewijzen ingetrokken. De bestuurders zullen zich in september ook moeten verantwoorden voor de politierechtbank en riskeren hierbij nog eens een geldboete van 240 tot 4 000 euro en een intrekking van het rijbewijs van 8 dagen tot 5 jaar. Eén bestuurder werd tevens betrapt op rijden spijts verval en nog eens zonder verzekering. Het voertuig werd getakeld. Eén bestuurder bleek ook onder invloed van alcohol. 

Afleiding moeten we zo veel als mogelijk vermijden in het verkeer. Zo blijkt uit onderzoek dat tussen 5 en 25 % van de verkeersongevallen te wijten zijn aan afleiding achter het stuur. Bellen achter het stuur zou het risico op verkeersongeval zelfs verdrievoudigen. Volgens de cijfers veroorzaakt het gebruik van de smartphone achter het stuur 5 % van de verkeersongevallen met dodelijk afloop. Jaarlijks veroorzaakt deze gedraging aldus een dertigtal doden en 2 500 gewonden. We stellen immers vast dat de smartphone doorheen de jaren steeds belangrijker wordt in ons leven. Ondanks de handvrije kits in voertuigen wordt deze toch vaak gebruikt achter het stuur om berichten te sturen, te filmen, te bellen, te fotograferen , …

Zet je gsm daarom op stil, in vliegtuigmodus of leg je toestel tijdens je rit uit het zicht. Dit was reeds de derde nationale actie tegen afleiding achter het stuur en wellicht zullen er nog gelijkaardige acties volgen.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mei 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief