PEPINGEN - Wapenstilstand herdacht in pas gerestaureerde kerk van Bellingen

C21

PEPINGEN - Wapenstilstand herdacht in pas gerestaureerde kerk van Bellingen

Editiepajot_bellingen_kerk_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_bellingen_kerk_2__foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

De jaarlijkse 11 novemberherdenking in Pepingen ging dit jaar door in de pas gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwkerk van Bellingen. De plechtigheid werd muzikaal opgeluisterd door Concertband Theobaldus Groot-Pepingen en de Pepingse Pipe Band

De buitenkant van de restauratie is nagenoeg voltooid. Langs de binnenkant zijn er nog mankementen. Zo zegde ons koster Gustaaf Marit: “De klokken kunnen we nog niet laten luiden, het uurwerk van de kerk is nog stuk, de deur van de kerk kan nog niet blijven openstaan en dat is belangrijk bij begrafenissen en het orgel is nog niet hersteld. Door het aanvragen van subidies zal dat niet kunnen gebeuren voor 2019. Ook mensen met een rolstoel kunnen niet binnen en bij erge vorst kunnen er waterproblemen komen in de pastorij”
Met de volledige restauratie hoopt men klaar te komen in 2020. Dan moeten ook de muren rond de kerk en de pastorij vernieuwd zijn..
Archeoloog Tomas Bradt had het over de archeologische vondsten. “Tal van voorwerpen zoals aardwerk, tegels, glas hebben we gevonden. In totaal hebben we 23 skeletten gevonden en moest de ganse vloer van de kerk worden opgebroken zouden er nog wel skeletten tevoorschijn komen”
 Enkele van de gevonden stukken waren tentoongesteld evenals een tentoonstelling van de 5de en 6de jaarsleerlingen van Vrije Basisscholen Harten Troef en Spring in ’t Veld. Verder zag men ook een voorbeschouwing van de expositie van de Pepingse Erfgoedwerkgroep met enkele collectiestukken uit W.O. I van Viktor Decorte en Maurice Cochez
De officiële plechtigheid werd afgesloten met het zingen van een oorlogslied door Anna Bellens
Met de restauratie zelf is men in februari 2013 begonnen, maar met de voorbereiding is men al begonnen in 1989. Dat de restauratie zo lang aansleepte is te wijten aan het aanvragen van de nodige subsidies bij verschillende instanties en omdat het een beschermd monument gaat.
De restauratie was meer dan nodig. Op verschillende plaatsen vertoonden de muren scheuren. Balken waren in de loop van de tijd opgeschoven zodat ze op sommige plaatsen nog slechts één centimeter rusten op de balkkoppen. Trappen waren onveilig en het timmerwerk was op veel plaatsen rot.
De huidige kerk werd gebouwd in 1623 en maakte vroeger deel uit van de priorij van de monniken van Cantimpré
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief