PEPINGEN - 'Wereld- dementiedag' in het WZC Vander Stokken: iedereen eet en proeft de hele dag met de handen.

C21

PEPINGEN - 'Wereld- dementiedag' in het WZC Vander Stokken: iedereen eet en proeft de hele dag met de handen.

Editie__jot_pepingen_dementie
Ingezonden foto

Naar aanleiding van de 'Wereld- dag dementie' organiseerde het WZC Henri Vander Stokken een volledige dag gericht naar de bewoners met dementie die in het WZC verblijven. Familieleden werden uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Het thema 'Fingerfood' stond de hele dag centraal.

'Fingerfood' betekent 'met de handen eten’. Vele bewoners met dementie kunnen niet meer met het gepaste bestek eten en hebben de neiging met de handen te eten. Het nog zèlf kunnen eten, is voor deze bewoners zeer belangrijk. Het geeft hen opnieuw het gevoel zèlf iets te kunnen en dit is zeer belangrijk in hun 'mens zijn'. Deze dag werd naar alle bewoners opengetrokken opdat zij ook konden ervaren hoe het voelt met de handen te eten.
De dag was goed gevuld. Na het aangepaste ontbijt, organiseerden de animatiedeskundigen samen met de Referentiepersoon Dementie een smaakspel op elke afdeling. De 5 basissmaken werden opnieuw ontdekt.
De bewoners en familieleden kregen een aantal 'proevertjes' voorgeschoteld. Het raden naar de juiste smaak of product was niet altijd even makkelijk, maar hierdoor kwamen heel wat verhalen en emoties los bij de bewoners. Dit is een onderdeel van de welgekende 'reminiscentie' die vaak gebruikt wordt in de therapie bij bewoners met dementie.
Ook het middagmaal werd aangepast, zodat bewoners die dit wensten, met de handen konden eten. Velen aten op de manier die zij nog kenden. De aanwezige familieleden aten ook met de handen. Dit was toch wel een verrassende ervaring, maar het drong wel door dat wanneer het eten op een 'gewone' manier niet meer kan, dit ook wel mogelijk is en een goed gevoel teweeg brengt.
In de namiddag ging er een filmvoorstelling door. 'Vergeet me niet' was een zeer goed film- documentaire over het leven van een persoon met dementie die uiteindelijk in een woonzorgcentrum belandt. Vele situaties waren herkenbaar voor de familieleden. Nadien volgde een korte nabespreking.
Ondertussen gingen allerlei activiteiten op de afdelingen door: handmassage, muziektherapie, boeken bekijken, reminiscentie,… inspelend op de interesses van de bewoners. De bewoners genoten van de individuele aandacht die ze kregen. Het gaf hen een goed gevoel en daar draait het uiteindelijk om. Bewoners gelukkig maken op alle vlakken…
Het woonzorgcentrum is op goede weg om bewoners met dementie in een veilige & aangename thuisomgeving maximaal hun eigen vaardigheden te laten beleven.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 sep 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief