Begroting niet goedgekeurd in PEPINGEN

C21

Begroting niet goedgekeurd in PEPINGEN

Gemeenteraad_2013
EP

Door de overstap van Peter Lacres van de meerderheid naar de oppositie heeft LVB/NV-a geen meerderheid. Het gevolg is dat tijdens de gemeenteraad de begroting 2016 niet goedgekeurd werd. Wij laten zowel de CD&V/SP.a – Peter Lacres fractie als de LVB/NV-a fractie hun zeg doen. Groot breekpunt is de al of niet realisatie van de “Zagerij”

CD&V/SP.A – Peter Lacres
Volgend jaar zal Pepingen, net als buurgemeente Lennik, moeten werken met voorlopige twaalfden... of het budget nu goed- of afgekeurd werd.  Het budget en meerjarenplan dat door LVB/NV-A werd voorgelegd, sluit immers af met een negatieve autofinancieringsmarge in 2019 waardoor het niet goedgekeurd zal worden door de hogere overheid. Dergelijk budget goedkeuren op de gemeenteraad zou niet van goed bestuur getuigen.
 Het budget 2016 is een mooi staaltje van kunst- en vliegwerk. Sinds april hebben zowel de burgemeester als de schepen van financiën systematisch tussentijdse en noodzakelijke budgetwijzigingen uitgesteld, zodat nieuwe uitgaven (meerkost politie bijvoorbeeld) pas nu werden opgenomen en meerinkomsten (meeropbrengst belastingen) werden genegeerd. Dit getuigt van slecht bestuur. En zoals aangehaald door de gewestelijke financieel beheerder tijdens de gemeenteraad, heeft dit een nefast effect op het uiteindelijke budgetresultaat.
 Bij het opstellen werd bovendien onvoldoende gezocht naar besparingen om noodzakelijke investeringen mogelijk te maken. Ook was er geen consensus over de uitgaven gekoppeld aan het Plattelandsfonds ter waarde van 150.000 euro.
 Daarom vragen wij ons echt af waar LVB/NV-A op aanstuurt. De keuze is nochtans vrij eenvoudig. Ofwel werken wij samen over partijgrenzen heen, ten bate van elke Pepingenaar, ofwel nemen CD&V-Sp.a en schepen Lacres het heft in handen.      
De CD&V-Sp.a fractie, bij monde van voorzitter Suzanne De Cort, nam in dit kader afgelopen week het initiatief om met de respectievelijke partijvoorzitters en de gemeenteraadsvoorzitter rond de tafel te gaan zitten om na te gaan of er een draagvlak is voor een verregaande samenwerking.
Helaas stellen wij vast dat zij hier niet voor openstaan. Integendeel, de LVB/NV-A onthielden zich voor het budget 2016, dat zij evenwel éénzijdig hadden opgesteld (zonder enige voorafgaande inspraak van de overige gemeenteraadsleden). De huidige minderheid drong zelfs aan op een stemming van het budget, waarbij het project De Zagerij er werd uitgelicht… alsof dit gegeven, het grote breekpunt is.
 Ondanks het afgekeurde budget en de geruchten die zullen verspreid worden omtrent dienstverlening, zullen de gemeentediensten ook in 2016 kunnen blijven werken. Wij hopen dat de burgemeester niet langer een loopje neemt met de waarheid en zijn verantwoordelijkheid van burgemeester opneemt. Hiermee bedoelen wij dat hij de feiten correct moet overbrengen zonder uit te halen met allerhande insinuaties. Zowel de CD&V-Sp.a als schepen Peter Lacres, de nieuwe meerderheid, zijn bereid om in januari alsnog een aanvaard budget uit te werken.
LVB/N-Va
Er werd door de Cd&V – Sp.a fractie gevraagd een aantal wijzingen in het budget aan te brengen.  Hierop werd door LvB –fracie en N- va fractie in gegaan. Bovendien forceerden zij via een aantal gemeenteraadsbeslissingen een aantal belangrijke ingrepen in het budget.Er werd dus een budget opgesteld dat rekening houdt met de opmerkingen/bemerkingen van de CD&V-Spa fractie.
Het budget 2016 zoals het vandaag ter tafel ligt heeft zware gevolgen voor de gemeente enkel en alleen omdat CD&V en Peter Lacres besparen tot in het absurde om het project van de zagerij te kunnen verwezenlijken. Ondanks deze besparingen blijven we met een negatieve financieringsmarge van 54.000 achter. Het budget in deze vorm kan dus niet goedgekeurd worden.
LVB en NVA wensen het volgende opnieuw duidelijk te stellen:
1. LVB en NVA wensen nogmaals te herhalen gekant te zijn tegen een verhuis van de bibliotheek van Bellingen naar Pepingen . De bibliotheek in Bellingen heeft nog vele mogelijkheden en wij blijven ons aansluiten bij de wijze woorden die schepen Lacres in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen uitsprak : de bibliotheek in Bellingen is een referentievoorbeeld van een goede bibliotheek.   Mits een aantal gerichte investeringen op de huidige site in Bellingen kan dit kwaliteitslabel behouden blijven
2. LVB en NVA blijft voorstander van een project Zagerij , doch met een aangepaste invulling en aangepaste timing. Uit het budget ( met lening voor de Zagerij en “besparingen”) blijkt duidelijk dat het project Zagerij zoals voorgesteld door CD&Vspa en schepen Lacres niet mogelijk is en dat deze investering , zelfs met zware besparingen doorgevoerd door CD&V-Spa , resulteerde in een negatieve autofinancieringsmarge. Uit de nota en de tabel van het consultingbureau van Q&A blijkt dat de financiering van “De Zagerij “   veel te zwaar doorweeg op het budget 2016. Het project Zagerij even 'on hold' zetten omdat onze financiële toestand deze vandaag niet toelaat, heeft het voordeel dat we deze periode kunnen benutten om verder goed na te denken over hoe het project kan ingevuld worden over de partijgrenzen heen en hoe we rekening kunnen houden met alle kosten van het project zoals onderhoudskosten, meerwerken, financieringswijze enz..
3. LVB en NVA blijven voorstander van de bouw van een sporthal. Hiervoor worden alle nodige voorbereidingen getroffen. De budgetten die hiervoor nodig zijn, werden ingeschreven. Ook hier zal het weliswaar nodig zijn inventief te zijn ( PPS,..)
4. LVB en NVA betreuren de zware besparingen die CD&V-Spa, samen met schepen Lacres, wensen door te voeren op het gebied van personeel. Hierdoor is de gemeente niet meer in staat haar kerntaken te vervullen en komt op termijn ook de logistieke ondersteuning van de verenigingen in het gedrang. Door het niet invullen van de functie van sportfunctionaris dreigen nuttige acties die reeds jaren hun waarde bewijzen, teloor te gaan wegens gebrek aan mankracht om ze voor te bereiden en uit te voeren.
5. De onderhoudswerken die aan de wegen werden uitgevoerd zijn geen overbodige luxe . Het wegennet verkeerde immers in slechte staat en de veiligheid van alle gebruikers ( voetgangers, fietsers, wagens,..) kwam in gevaar. De werken aan de N28 en de daaraan verbonden omleidingen hebben onze wegen zwaar belast . Ook hier zullen investeringen nodig zijn.
6. LVB en NVA dringen aan op het verder aanhouden van de prioritaire en overige doelstellingen zoals ze werden opgenomen in de oorspronkelijke strategische nota .
7. Gemeenten moeten hun budget beheren als een goede huisvader. Sedert de invoering van de nieuwe beleids- en beheerscyclus moeten ze zwart op wit bewijzen dat ze alle investeringen kunnen financieren en dat ze voldoende middelen hebben om de leningen af te betalen. De autofinancieringsmarge moet in 2019 positief zijn. Meer nog : het is niet toegalaten een meerjarenplan in te dienen met een negatieve autofinancieringsmarge in 2019.
8 . LVB en NVA verzoeken Cd&V-Spa en schepen Lacres om budgettaire realiteitszin na te streven . Het in 2016 kost wat kost willen opstarten van een groot project als de zagerij ( raming van 1.900.000 euro) en dit koppelen aan ontvangsten waarvan men nog niet zeker is (containerpark) en geen rekening houden met uitgaven die men zal moeten doen (bvb herstellingswerken van wegen rond N28, meerwerken N28, pensioenfonds), houdt grote financiële risico’s in. LVB en NVA stellen dan ook voor om 2016 te gebruiken als het jaar van de financiële analyse. Pas na deze analyse kunnen de “grote” investeringen eventueel ingeschreven worden.
9. Om uit de impasse te geraken , stellen LVB en NVA voor om in een eerste fase geen uitgaven te voorzien voor de bouw van de zagerij ( wel studiekosten) en rekening te houden met de noodzakelijke uitgaven voor het herstel van een aantal wegen na het einde van de werken aan de N28 .
Wanneer nu de “investering“ van de Zagerij voorlopig  uit het budget wordt gehaald , en de studiekosten behouden blijven, dan heeft men wel een positief budget en kan er gewerkt worden. Dit voorstel werd op de zitting van de gemeenteraad aan CD&V en Peter Lacres voorgelegd, maar zij weigerden hier op in te gaan.
LvB en Nva zijn bereid om over het budget in gesprek te gaan en een constructieve oplossing te zoeken in het belang van alle Pepingenaren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 dec 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief