PEPINGEN – Luchtkwaliteit meten via aardbeienplantjes

C21

PEPINGEN – Luchtkwaliteit meten via aardbeienplantjes

Aardbeien_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Aardbeien_2
Foto's Emile Devogeleer
 
Aatdbeien_3
Foto's Emile Devogeleer
 

  Het streven naar klimaatneutraliteit begint bij het in kaart brengen van de huidige toestand. Met dit aardbeienproject willen ze  de luchtkwaliteit in Pepingen beter in kaart brengen aan de hand van biomagnetische monitoring van bladeren van aardbeiplanten.

De plantjes, “meetstations”, zullen via 40 deelnemers worden verdeeld die dan in hun buurt de luchtkwaliteit mee zullen helpen inschatten.

Zaterdag 6 mei 2017 mochten de deelnemers aan dit aardbeienproject i.k.v. monitoring luchtkwaliteit hun aardbeiplantje op het gemeentehuis van Pepingen komen afhalen bij de dienst bevolking.

De schepen van leefmilieu, Suzanne De Cort, was er aanwezig om de eerste plantjes persoonlijk te overhandigen aan de deelnemers.

Van 6 mei 2017 t.e.m. 24 juni 2017 dienen de aardbeiplantjes bij de deelnemers thuis verzorgd te worden: voldoende water geven, niet bemesten, het plantje vrij blootstellen aan wind en regen, niet verplanten.

Het plantje dient in de pot buiten op de vensterbank aan de straatkant te worden geplaatst, indien mogelijk op de eerste verdieping. Zo wordt het fijn stof op de bladeren verzameld.

Zaterdag 24 juni 2017 = Plukdag! Iedere deelnemer verzamelt de 5 oudste onbeschadigde samengestelde bladeren in een gecodeerd zakje en brengt dit zakje terug naar het gemeentehuis.

Deze bladeren zullen daarna in een labo worden geanalyseerd.  Hierbij zal de hoeveelheid blad geaccumuleerd stof bepaald worden. Elke plant is dus een ‘fijnstof’-meetstation. Door dit project kan aan biomonitoring op grote schaal worden gedaan.

Dit project wordt mogelijk gemaakt “met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant”.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief