GOOIK - Paddenbroek wordt regionaal en wordt gerenoveerd

C21

GOOIK - Paddenbroek wordt regionaal en wordt gerenoveerd

Editiepajot_hgooik_paddenbor_1_foto_merckx
De ploeg die het Paddenbroel willen renoveren. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_hgooik_paddenbor_2_foto_merckx
Scholen vinden de weg gemakkelijk naar Paddenbroek. (Foto's Felix Merckx)
 

Rond plattelandscentrum De Paddenbroek in Gooik gaan dit najaar meer dan 1200 leerlingen (60 klassen, 40% meer dan vorig jaar) ‘op zoek naar de herfst’. Aan de hand van opdrachten en spelletjes ontdekken kinderen er de geuren, kleuren en smaken van het seizoen. De leerlingen komen uit de hele regio Pajottenland & Zennevallei, o.a. alle klassen lager onderwijs uit Roosdaal komen op bezoek. Er worden momenteel ook plannen opgemaakt voor de renovatie van het gebouw zelf.

De natuur- en milieu educatieve werking (NME) in De Paddenbroek is een samenwerking van provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Samen met gemeente Gooik en tal van lokale en regionale partners wordt De Paddenbroek uitgebouwd als plattelandscentrum voor het Pajottenland met vijf pijlers: natuur en landschap, landbouw, recreatie, duurzaamheid en streekidentiteit.
Tie Roefs, provinciaal gedeputeerde voor leefmilieu: “De provincie heeft besloten om geld vrij te maken voor het maken van een natuur educatief pad. Ook het Regionaal Landshap is in de toekomst belangrijk. Het wordt vooral belangrijk om aan natuureducatie te doen naar de jeugd toe”.
Burgemeester Michel Doomst (CD&V) was een tevreden man, dat Paddenbroek door de steun van de provincie een regionale functie krijgt. “Wij willen het op regionaal niveau trekken met een uitstraling naar het Pajottenland toe. Eén van onze doelen is om ook aan landbouweducatie te doen”.
GEBOUW
Het gebouw in de Paddenbroekstraat is dringend aan renovatie toe en dan vooral aan de achterkant. Een architect werd aangesteld en deze is bezig met het maken van de plannen. Het gebouw zelf is nu eigendom van de gemeente Gooik en zij willen nu investeren om er een plattelangscentrum van te maken. Zo willen zij er ook een Breugeliaanse kamer in onder brengen. Verder zijn er ook plannen om er een wandelcafé in te maken, waar streekproducten op het menu zullen staan.
Voor de renovatie is er momenteel 500.000 euro voorzien. Hiervan komt 2/3 van het plattelandsfonds en 1/3 komt van een vroegere eigenaar.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 okt 2015
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief