GOOIK - Zonder onze boeren geen toekomst in het Pajottenland

C21

GOOIK - Zonder onze boeren geen toekomst in het Pajottenland

Dubbeldoel
 
Op 7 december bezochten burgemeester Gunther De Wilde en schepen van Landbouw Samuel Billens 3 landbouwbedrijven (DubbelDoel, Pevershof en Hof van ’t Natteveld) in Gooik. Op het terrein gaan om zo de noden en realisaties van onze landbouwers beter te leren kennen. Eens met de botten in de realiteit staan helpt om beleidsbeslissingen te nemen. De korte keten willen wij maximaal ondersteunen. Het was vooral een leerrijke dag met veel verbazing en respect voor de realisaties van onze boeren.
 
DubbelDoel
 
De eerste stop was bij Seppe & Hilde op hun bioboerderij DubbelDoel. Op hun weilanden worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt en de dieren worden zoveel mogelijk met respect voor hun natuurlijke behoeften benaderd. De koeien van Seppe en Hilde worden met gras en klaver gevoederd. Hilde en Seppe werken met een unieke kudde van het Belgisch witblauw en de Jersey-koe. De koeien worden 1 maal per dag gemolken. Van de melk worden zuivelproducten gemaakt zoals yoghurt of ijsjes. Ze hebben hiervoor hun eigen installatie. Vlees wordt ook zelfgemaakt. Dit wordt afgezet naar enkele winkels. Op het bedrijf zelf kan je ook hun verse en bio-producten afhalen, zeker een aanrader!
 
Pevershof
Pevershof is een ecologisch en familiaal bedrijf met verkoop van plukvers fruit van eigen teelt: aardbeien uit de vollegrond en blauwe bessen.
Teelt in ‘vollegrond’ wil zeggen dat ze elk aardbeienplantje nog met de hand in de grond planten op het veld en ook elke aardbei handmatig verzorgen en oogsten op hun knieën in het veld. Het Pevershof kweekt uitsluitend verse aardbeien voor rechtstreekse verkoop aan de consument. Uit de automaten op hun bedrijf kan je de verse producten kopen. Het was genieten hoe passioneel Nele kon vertellen over haar beroep. Een kritisch punt voor een goede oogst is voldoende water. Hier is hard op ingespeeld door veel wateropslag te voorzien op het terrein.
 
Hof van ’t Natteveld
Het laatste bezoek was bij Hof van 't Natteveld (Filip Everaert). Filip is een veeteelt- en akkerboer in hart en nieren. Hij kent zijn bedrijf van binnen en buiten. Zijn koeien kennen hem ook zeer goed. Hierdoor zijn ze rustig en gaan ze op gepaste momenten naar de melkrobot. Filip kon ons alle details tonen van elke koe. De melkproductie per koe was impressionant om te zien! En jawel, elke koe kennen ze daar zeer goed, want alle +- 130 koeien hebben een persoonlijke naam! Een modern en familiaal landbouwbedrijf, wat een ervaring voor ons 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 dec 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief