Deze zomer… Out of Office in het Pajottenland

C21

Deze zomer… Out of Office in het Pajottenland

Deze zomer vormt het Pajottenland het decor voor een bijzondere fototentoonstelling die loopt van juni tot september. Foto’s op groot formaat krijgen een plaats in het landschap langs het plattelandscentrum Paddenbroek en de Kesterheide in Gooik. Tot eind april kun je foto's insturen.

PenZine sprak alvast met Tessa Van Thielen van BREEDBEELD, de Vlaamse amateurkunstorganisatie voor beeldmakers, en Rudy Boon, een gepassioneerd fotograaf uit Kester.

BREEDBEELD, wat houdt dat precies in?

Tessa: BREEDBEELD is het steunpunt voor gepassioneerde beeldmakers, of het nu fotografen of filmmakers zijn, in Vlaanderen en Brussel. Bij ons kunnen ze terecht voor inspiratie, tentoonstellingsmogelijkheden, educatie en informatie. We zijn toegankelijk voor iedereen, je hoeft zeker geen lid te zijn om van onze diensten gebruik te maken. Samen met acht andere amateurkunstorganisaties bieden we een platform voor liefhebbers van diverse kunstvormen. Onze zusterorganisatie Muziekmozaïek hier uit Gooik richt zich op folk en jazz.

 

Rudy: Ik ben niet zo'n fan van het woord 'amateur'; ik geef de voorkeur aan 'gepassioneerd door'. Mijn passie voor fotografie ontstond door mijn grootvader, die een handelszaak had. Als dertienjarige hielp ik hem met het fotograferen van producten voor verkoopbrochures. Ik mocht voor het eerst een professionele camera gebruiken. Hoewel ik voornamelijk autodidact ben, volgde ik ook les aan academie De Meiboom in Halle, waar Jan Decreton me de liefde voor het landschap in eigen streek leerde ontdekken. Lange tijd concentreerde ik me op zwart-witfoto's en maakte ik regelmatig gebruik van de zogenaamde edele technieken zoals platinum- en palladiumdruk. Tegenwoordig werk ik zowel analoog als digitaal; het resultaat telt.

De focus van BREEDBEELD ligt deze zomer op het Pajottenland. Wat mogen we verwachten?

Tessa: Van juli tot september organiseren we onder de naam ‘Out of Office’ onze jaarlijkse landschapswandeling met foto's in Gooik. Dit deden we al eerder op diverse locaties zoals Brugge, de duinen in Koksijde, Bosland in Limburg en Doel. Fotografen uit heel Vlaanderen kunnen hun foto’s insturen. Hieruit maken wij een selectie. Vorig jaar ontvingen we meer dan 2000 beelden, waarvan we een 60-tal in het landschap plaatsten. 'Out of Office' biedt niet alleen de gelegenheid om lokaal activiteiten te organiseren, maar ook om contacten te leggen, zoals vandaag met Rudy.

Rudy: Het Pajottenland heeft me al vaak geïnspireerd. Ik organiseerde al tentoonstellingen in Gooik, zoals 'Gooikse Pareltjes' en 'Dei van d'A', waarbij ik portretten maakte van de mensen die op de Kesterheide wonen. Tijdens de coronaperiode maakte ik foto's met een reflexcamera tijdens wandelingen binnen een straal van 7 kilometer. Dit resulteerde in het fotoboek 'Onwennig in de stilte'. Het lijkt me een uitdaging voor BREEDBEELD om uit al die ingezonden foto's een goede selectie te maken. Esthetiek en compositie zullen ongetwijfeld meespelen, maar ik hecht ook veel waarde aan het gevoel dat een foto overbrengt.

Tessa: We maken de keuze voor het parcours graag in samenwerking met lokale fotografen en organisaties. Hoewel 'Out of Office' geen specifiek thema heeft, kunnen we een deelselectie maken aan de hand van de thema's van Plattelandscentrum Paddenbroek: natuur, duurzaamheid, landbouw, recreatie en de eigenheid van het Pajottenland.

Fotoparcours ‘Out of Office’ editie 2024 loopt van 21 juni tot 22 september rond plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik. Tot eind april kan je via de website van BREEDBEELD deelnemen met jouw beelden.via www.breedbeeld.org 

Meer interessante artikels vind je in het nieuwe nummer van PenZine, gratis te verkrijgen bij meer dan 450 verdeelpunten in de streek.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2024
PenZine
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief