TERNAT - spagroen+ pleit voor betere afscherming bouwbedrijf en vervanging door ecologische woonwijk

C21

TERNAT - spagroen+ pleit voor betere afscherming bouwbedrijf en vervanging door ecologische woonwijk

Wp_20160927_20_52_21_pro_knip_balpen_ternat
 

Dinsdag wist de Lijst van de Burgemeester op de gemeenteraad zijn wil door te drukken in het dossier van de voorlopige vaststelling van het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan( RUP) Cleyn Reuken. Dat was oorspronkelijk het RUP De Marie maar werd later uitgebreid met het gebied van plantenkwekerij Vermeir. De CDV-fractie stelde bij ordemotie (die moet behandeld worden voor de behandeling ten gronde) dat het behandelen van dit punt geen bevoegdheid van de gemeenteraad is. Omdat er onduidelijkheid is of het opmaken van het RUP een gemeentelijke dan wel een provinciale bevoegdheid (gemeentegrensoverschrijdende activiteiten van het bedrijf) is, had het gemeentebestuur aan de provincie gevraagd of ze uitdrukkelijk delegatie wou verlenen aan de gemeente in dit dossier. De bevoegdheidsdelegatie stond twee weken geleden op de agenda van de deputatie maar het punt werd uitgesteld. De gemeente heeft dus geen delegatie. De oppositie kreeg haar motie niet goedgekeurd en verliet daarop de zaal omdat ze niet wensten te debatteren over een punt waarvoor de raad niet bevoegd is. De aanwezige fracties van LVB en spagroen+ hadden beide een amendement ingediend. LVB keurde haar eigen amendement goed, dat bepaalt dat de nabestemming wonen (wanneer de handelszaak stopt) moet gebeuren volgens het toekomstige RUP "kernversterking" dat zal bepalen hoe dicht de kern van de gemeente mag bebouwd worden.

SPAGROEN+ PLEIT VOOR BETERE AFSCHERMING EN ECOLOGISCHE WOONWIJK

spagroen+ pleitte ervoor dat de voorziene bufferzone minimaal 10 meter breed wordt (ipv 5) en opgenomen wordt in het openbaar domein van de gemeente met als bestemming parkgebied. Het wenst ook dat in de nabestemming (wanneer het bedrijf zijn activiteiten staakt) voorzien wordt dat 50 % van het gedeelte dat nu nog landbouw- en natuurgebied is zou worden bestemd voor sociale woningbouw, gemeenschapsvoorzieningen en ruimte van openbaar nut, en dat de site zou worden ontwikkeld als ecologische woonwijk.

Het amendement werd door coalitiepartner LVB zonder motivering weggestemd. Het RUP zal nu binnen de maand, gedurende zestig dagen, aan een openbaar onderzoek worden onderworpen. Iedereen kan dan een bezwaarschrift indienen dat na onderzoek door de GECORO door het bestuur moet behandeld worden. Het bestuur moet dan bij de definitieve vaststelling  motiveren waarom het al dan niet op het bezwaar is ingegaan. Tegen het goedgekeurde definitieve plan kan nog beroep worden ingesteld bij de Raad van State en kan ook een zaak worden gevoerd bij de burgerlijke rechtbank (planschade). Het dossier kan nu reeds worden ingekeken op de technische dienst van de gemeente.

Eerder verschenen : TERNAT - Gemeenteraadscommissie over RUP Cleyn Reuken

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2016
EP
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief