Vernieuwing Streekvereniging Zenne en Zoniën start in HALLE

C21

Vernieuwing Streekvereniging Zenne en Zoniën start in HALLE

Streekvereniging_z_en_z

Op 11 september eerstkomend zet Streekvereniging Zenne en Zoniën de viering van haar veertigjarig bestaan in. Die dag is de vereniging present op de Historische Hondzochtfeesten 1815-1944—2011 van de Werkgroep Oud Halle en de HALSE Milieuraad.

De echte, officiële viering is pas gepland voor 14 september 2012 met een academische zitting in de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode. Maar volgens voorzitter Roger Swalens is de lange aanloop die daar nu wordt voor genomen, niet zonder redenen.
 
“We hebben ons de jongste maanden afgevraagd of we zouden blijven doorgaan”, want we zijn tenslotte met zeer “immateriële” zaken bezig. Onze streek groen, landelijk en Vlaams houden: het zijn vrij abstracte doelstellingen, waar niet iedereen direct warm voor loopt of zich iets zeer concreets kan bij voorstellen. In die zin zijn we ook uniek in Vlaanderen. Zich inzetten voor milieu en een goede ruimtelijke ordening in een streek die voortdurend onder druk staat van verstedelijking, is geen simpele zaak”, zegt voorzitter Roger Swalens
 
In zekere zin zijn zij de Pro Deo advocaat voor de regio.
 
“We moeten altijd verdedigen. Nu eens kan dat door positief initiatief, zoals in Hondzocht, waar wij een historisch landschap als “ankerplaats” willen laten beschermen (Vroeger heette dat Beschermd Landschap). Op andere momenten proberen wij plannen die volgens ons niet stroken met een goede en evenwichtige ontwikkeling mee te helpen verbeteren. Zo is de geplande Ringweg rond Lot volgens ons een idee die de leefbaarheid van deze Beerselse deelgemeente meer kwaad dan goed doet. We zijn natuurlijk ook met kleinere projecten bezig. Dikwijls roepen mensen onze hulp in en vragen zij onze steun. Wij gaan daar alleen op in, als er voldoende aanwijzingen zijn dat de motivering echt geheel of gedeeltelijk ligt in problemen rond milieu en/of stedenbouw”, aldus de voorzitter.
 
Op zulke momenten blijken de mensen hen dan wel te kennen, maar over het algemeen willen zij hun bekendheid toch vergroten en willen ze meer expliciet aanwezig zijn in het maatschappelijk debat. Ze gaan ook actiever op zoek naar meer steun.
 
“Want ook als Pro Deo advocaat voor de streek blijven wij als zuivere vrijwilligersvereniging niet van de hemelse dauw leven. Anderzijds willen wij ook attractief blijven in de toekomst: onze websites www.zenzo.tk  en www.zevendekracht.tk , ons tweemaandelijks ledentijdschrift De Zevende Kracht, vragen veel inzet en moeten snel en attractief kunnen informeren. Het kan en moet altijd beter en professioneler. Want we zijn ten slotte met heel gespecialiseerde zaken bezig”, zegt voorzitter Swalens.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2011
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief