HALLE verwelkomt de bedevaarders in mei en Mariaprocessie op Pinksteren

C21

HALLE verwelkomt de bedevaarders in mei en Mariaprocessie op Pinksteren

Scherm__afbeelding_2024-04-26_om_09
 

Mei is traditioneel Mariamaand in Halle, en daarmee ook het begin van het bedevaartseizoen. De stad staat opnieuw klaar om groepen bedevaarders van over het hele land te verwelkomen. Dit jaar is extra bijzonder, want we vieren de 150ste verjaardag van de kroning van de Zwarte Madonna, ons iconisch Mariabeeld!

 
Welkom in onze Sint-Martinusbasiliek
Bij hun aankomst in Halle hebben sommige bedevaarders er een tocht van meer dan 80 km opzitten. De stad binnenwandelen is voor hen dan ook een intens moment. De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle en het toerismekantoor Visit Halle verwelkomen de verschillende groepen. Dit jaar ontvangen ze groepen uit de volgende gemeenten:
 
Op zaterdag 4 mei
Omstreeks 12.30u: Groot-Wielsbeke
Omstreeks 15u: Deerlijk, Vichte, Anzegem, Beveren-Leie en Heestert
Omstreeks 17u: Oostrozebeke
Op zondag 12 mei
Omstreeks 16u: Peizegem
Op zaterdag 18 mei
Omstreeks 7.30u: Wakken-Dentergem
Omstreeks 17u: Gits-Lichtervelde
De Weg-Om
Wil je graag meer weten over de geschiedenis van Halle als bedevaartsoord? Volg de Weg-Om, een van de oudste processiewegen van ons land, goed voor een mooie wandeling van ongeveer 5,6 km. Je ontdekt verschillende kapelletjes, kruisbeelden en muurnissen in het centrum van Halle en langs de velden rondom de stad. De route start aan de Sint-Martinusbasiliek en is bewegwijzerd met Mariabordjes. Via de gratis erfgoedapp krijg je bij de verschillende kapelletjes een woordje uitleg. Flyers met de route zijn gratis te verkrijgen in het toerismekantoor.
 
 
Kroningsfeesten en Mariaprocessie op 19 mei
In 2024 is het precies 150 jaar geleden dat de Zwarte Madonna, het iconische Mariabeeld in de basiliek van Halle, werd gekroond in opdracht van paus Pius IX. Een grote eer voor onze stad, want slechts 14 Mariabeelden in België en amper 3 in Nederland kregen zo'n kostbare kroon op het hoofd. We vieren dit unieke jubileum het hele jaar door in Halle, met tal van activiteiten tijdens de Halse Kroningsfeesten. Van concerten tot een middeleeuws kampement. Tijdens het pinksterweekend, van 18 tot 20 mei, wordt het interieur van de basiliek zelfs volledig in bloemen gezet. Met Pinksteren, op 19 mei om15u, trekt de Mariaprocessie door de Halse straten. Om 16u is er aansluitend een spektakel op het Oudstrijdersplein. Om 19u30 volgt een volksfeest op de Grote Markt met gratis optredens van dweilorkest de Decibells en de Romeo’s.
 
Meer informatie: www.mariaprocessie.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 01 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024

archief