Felix Denayer (91) bevrijdde niet alleen HALLE maar ook het kamp van Auschwitz

C21

Felix Denayer (91) bevrijdde niet alleen HALLE maar ook het kamp van Auschwitz

Editeipajot_halle_denayer_1_foto_merckx
Felix Denayer op de plaats waar Duitsers en Engelsen slag leverden. (Foto © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_denayer_2_foto_merckx
De bedankingsbrief van Winston Churchil. (Foto © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_denayer_3_foto_merckx
Felix Denayer draagt nu nog de medailles die hij van Joodse kinderen kreeg in Auschwitz. (Foto © Felix Merckx)
 

Op de Edingensesteenweg in Halle woont de 91-jarige Felix Denayer in alle stilte. Velen zullen het niet weten, maar hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van Halle maar ook bij de bevrijding van Auschwitz.

In 1940 had hij drie jaar geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Leuven. Als vrijwilliger ingelijfd in het Britse leger. Heeft in Noord-Afrika gevochten tegen Rommel. Daarna in Sicilië. Hij heeft de slag van Monte Cassino beleefden is als para-commando gedropt in Arromanche achter de Duitse linies bij de ontscheping van Normandië.
 
Van daaruit heeft hij als tankcommandant Frankrijk mee bevrijd. Hij was bij het gevecht in Hondzocht op 3 september 1944 betrokken. Op het einde was hij Commandant Majoor van de 21ste compagnie/21ste leger van Montgomery, Heeft in Eindhoven gevochten en heeft met zijn compagnie Auswitch bevrijd.
 
KANON
In Halle heeft hij een Duits kanon, dat op ‘den Baskuul’ stond vernietigd. De bedoeling van dat kanon was de Engelsen te beschieten die uit de richting Hondzocht kwamen.
 
Felix Denayer: “De witte brigade (weerstand) wilde het kanon vernietigen, maar zij waren niet goed genoeg bewapend. Zij hebben mijn telefonische waarschuwingen om het niet te doen in de wind geslagen en hebben de Duitsers er toch aangevallen en verloren heel wat manschappen”
 
Van Hondzocht is Felix Denayer dan met zijn tank verder naar Halle geredden, maar in de plaats van tot aan ‘den Baskuul’ te rijden is hij op de Edingsesteenweg links afgeslagen, reed er door een boomgaard en kwam alzo in de Beertsestraat terecht. Zo kon hij het Duitse kanon van langs achter aanvallen en vernietigen. Bij het gevecht verloren een 50tal Duitse soldaten het leven.
 
AUSWITCH
Vanuit Halle reed Felix Denayer met zijn tank verder naar Sint-Pieters-Leeuw, Brussel, Antwerpen en Nederland. Het doortrekken van Sint-Pieters-Leeuw was wel een emotioneel moment omdat hij er woonde en er zijn vader door Duitsers geslagen werd omdat hij niet wilde zeggen waar hij was;
 
 In Nederland kreeg hij het bevel om naar Auswitch te trekken om daar het kamp te bevrijden.
 
Het meest dramatische moment dat hij daar meemaakte was de vondst van 1.500 kleine Joodse kinderen, de oudste 9 jaar het jongste 5 jaar. Hij draagt nu nog steeds  de medailles die hij van deze kindjes ontving. Hij is nooit meer terug  geweest naar Auswitch. Nog tot op vandaag heeft hij nachtmerries van de dag van die bevrijding. Wel is hij al enkele keren naar Israël geweest, waar hij mensen ontmoet heeft die hij uit het concentratiekamp bevrijd had.
 
Voor zijn verdienste tijdens de oorlog heeft hij ook een schrijven ontvangen van Winston Churchill, de toenmalige Britse eerste minister en minister van landsverdediging.
Felix bleef in het Engelse leger tot 1947; Daarna ging hij werken in een farmaceutisch bedrijf.
 
Felix Denayer zal zondag 11 september ook aanwezig zijn op ‘Hondzocht feest’
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 sep 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief