HALLE - Van Moete Muige weet het al

C21

HALLE - Van Moete Muige weet het al

Editiepajot_halle_meuge_gr_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_meugeklr_foto_merckx
Presidente Joke Moustie zal de uitslag van de verkiezingen voorspellen. (Foto © Felix Merckx)

Van Moete Muige is zowat een buitenbeentje in het Halse carnaval. Zij stappen al 35 keer mee op en dat meestal met een actueel thema. Dit jaar voorspellen zij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen en blijkbaar kennen ze die al.

Naast een char komen ze ook buiten met drie aparte cabinetjes waarin waarzegsters gaan plaats nemen en blijkbaar zijn ze wel al goed bezig. Volgens ingewijden hadden ze op voorhand immers de uitslag van de prinsenverkiezing gegeven.
 
De groep zelf zal verkleed gaan als zigeuners. Zij zijn ook één van de weinige groepen die over geen hangar beschikken. Zij maken hun char op het grasperk van Chris Debelder, één van de stichters van de groep. Zij vinden het geldverspilling een hangar te gaan huren voor een maken van een kleine char en waaraan ze toch maar in januari beginnen. Na carnaval moeten zij ook geen onderdak voor hun char hebben, want dinsdag na carnaval ligt de char al op het containerpark.
 
Bij regenweer gaat alles verder in een kleine garage. Zij werken ook met papier-maché en dat zou wel eens voor problemen kunnen zorgen de volgende jaren. Er worden immers steeds minder en minder telefoonboeken uitgedeeld.
 
Chris Debelder stond 35 jaar geleden mee aan de wieg van deze groep. Hiervoor was hij ook al actief geweest bij de Dasjtereirs, de Fleerefluiters en de Plezanterikker. In 1973 bestuurde hij de tractor waarmede de eerste carnavalprinses door de Halse straten trok.
 
Chris Debelder is ook, de man die een vergelijking kan maken tussen vroeger en nu. “Het spontane in het carnaval is voor een groot stuk verdwenen. Vroeger was het wel meer amateuristisch. We moeten ons nu ook te veel aan reglementen houden die ons om veiligheidsredenen opgelegd worden”, zegt Chris.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mrt 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief