HALLE - Zo was het 11, 22 en 33 jaar geleden

C21

HALLE - Zo was het 11, 22 en 33 jaar geleden

Editiepajot_halle_sisse_2_archief_merck
Sisse Frit na zijn verkiezing 33 jaar geleden. (Foto's © Archief Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_sisse_frit_2_foto_merckx
Sisse Frit met de man die zijn show regiseerde Walter Gansemans. (Archief © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_andr__archief_merckx
Zo kwam Prins André 22 jaar geleden uit de ton. (Foto © Archief Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_john_11_jaar_geleden_foto_merckx
Prins John, elf jaar geleden. (Foto © Archief Felix Merckx)
 

In de carnavalwereld is elf en elk veelvoud een heilig getal. Wij zijn in onze archieven gedoken en zijn gaan kijken wie 11, 22 en 33 jaar geleden prins carnaval was in Halle. Het waren respectievelijk, Sisse Frit, André Aelbrecht en Den John.

In de grote carnavalssteden, waar Halle ook bij is, wordt op 11 november om 11 uur en 11 minuten het officiële startschot gegeven van het carnavalseizoen. In Halle worden dan de prins en de prinses in hun respectievelijke orde opgenomen.
 
Om het begrip 11 in de carnavalwereld te begrijpen moeten we terug naar de tijd waar Napoleon de plak zwaaide. In die tijd waren alle wetten over gekheid onder 11 artikelen. Sinds die tijd wordt het getal 11 aanzien als een gekkengetal. En de dag van vandaag is dat in de carnavalmilieus nog zo. Op de 11de dag van de 11de maand, om 11 minuten na 11, wordt het seizoen officieel gestart.
 
SISSE FRIT
Françis Merckx, in Halle gekend als Sisse Frit (was uitbater van een frietkraam op de Sint-Rochuswijk) werd 33 jaar geleden prins. Hij behaalde bij de verkiezingen een verpletterde overwinning tegen zijn enige kandidaat Boontje (5.139 punten tegen 1.385). Sisse had geld nog moeite gespaard om van zijn campagne en show iets unieks te maken. Voor de regie van de show tekende Walter Gansemans.
Over deze memorabele show van 33 jaar geleden zegde Walter ons het volgende: “Ik ben bij de carnavalshow van Siss Frit betrokken geraakt via Guy, cafébaas van (toen) 't Rustig Hoekske, waar we met toneelgroep Volharding repeteerden. Sisse was familie, en ik werd bijna gedwongen om de regie van de show te doen. Maar dat was niet genoeg, ik schreef het scenario, bracht acteurs en actrices mee van Volharding om wat acteerkwaliteit op de planken te hebben. Zelf heb ik geen sterke band met carnaval, ik wou als regisseur een goed stuk toneel brengen. Voordien had ik de regie gedaan van de show van Den Boeing - die de "wedstrijd" ook won. De titel was deze keer : ALLES IN 'T GRUUT - met prima medewerking van André, decorontwerpen en -schilder van de Muntschouwburg, Christian voor de dansen en enkele ervaren theatermensen van Volharding. Omdat die de discipline hebben die een optreden eist, hun teksten leren en kunnen spelen - met carnavalisten is dat andere koek. Die komen alleen voor de pret en het bier... Sisse deed het zeer goed, hij stond zelfverzekerd op de scène, speelde in op het publiek dat soms uitbundig bleef gillen en kreeg het stil. De apotheose was indrukwekkend, dat herinner ik me nog : iedereen op het toneel, zelfs ik. We hadden een beeld van Manneke Pis dat confetti spoot, en een heerlijke zeepbellenmachine die de lichteffecten nog versterkte. Sisse Frit was overduidelijk de winnaar. Later heb ik nog één keer een show gemaakt, voor Jos. Dan ben ik er mee gestopt, ik had teveel werk en eigenlijk boeide het mij niet meer. Ik had bewezen dat ik het kon - dat volstond”.
 
 
PRINS ANDRE
22 jaar geleden werd André Aelbrecht prins. Hij was toen uitbater van het restaurant Eldo. Er Melden zich geen kandidaten om prins te worden dat jaar, zodat Halattraction zelf een prinsenpaar aanstelde. Begin jaren 90 gebeurde het wel vaker dat er niet genoeg kandidaten waren voor een verkiezing
 
DEN JOHN
11 jaar geleden was het de beurt aan John Lories (den John) om prins te worden. Hij werd ook de 44ste (ook een carnavalgetal) prins van Halle. Bij zijn verkiezing was zelfs de prins van Aalst aanwezig. Zestien koppels van evenveel groepen dongen mee naar de hoogste carnavalseer. Voor het rode draad spel moesten de kandidaten zoveel mogelijk mannen op het podium krijgen waarvan de nagels van de linkervoet gelakt werden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mrt 2012
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief