HALLE - Drie reuzentanks moeten 70.000 liter stookolie besparen bij brouwerij Boon

C21

HALLE - Drie reuzentanks moeten 70.000 liter stookolie besparen bij brouwerij Boon

Editiepajot_halle_boon_1_gr_foto_merckx
De eerste tank hangt in de lucht. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_boon_1_kl_foto_merckx
De eerste tank komt binnen langs het dak (Foto © Merckx)
Editiepajot_halle_boon_3_kl_foto_merckx
Vader en zoon Boon voor de drie tanks. (Foto © Merckx)
Editiepajot_halle_boon_4_kl_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_boon_3_gr_foto_merckx
De tanks moeten op deze ronden komen. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_boon_4_gr_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_boon_2_gr_foto_merckx
Frank Boon in zijn nieuwe brouwzaal. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_boon_0_gr_foto_merckx
Foto(s © Felix Merckx
 

Voor de nieuwe brouwzaal in de brouwerij Boon in Lembeek (Halle) moesten er drie reuzentanks geplaatst worden van 12,5 meter hoog. Zij werden op hun plaats gebracht door een kraan die de ketels door het dak van een 17 meter hoog gebouw wrongen. Met deze drie ketels spaart de brouwerij per jaar zo een 70.000 liter stookolie.

Eén tank moet dienen voor warm water, de tweede voor koud water en de derde voor de energie.
Brouwerij Boon is gekend voor het brouwen van geuze, kriek en lambiek. Elke tank heeft een capaciteit van 65.000 liter en zullen er voor zorgen dat er heelwat energie wordt terug gewonnen en men zo jaarlijks een 70.000 liter stookolie minder gaat verbruiken. Met de installatie van deze tanks is het ook mogelijk om per dag tot 50.000 liter bier te brouwen. Nu doet men voor een zelfde hoeveelheid er tien dagen over. Het ligt echter nu niet in de bedoeling om dagelijks zo veel bier te brouwen. Met de huidige installatie kan brouwerij Boon echter te weinig bier brouwen. De brouwzaal was ook dringend aan vernieuwing toe. Met de investering is een bedrag van 3 miljoen euro gemoeid.
In de nieuwe brouwzaal is er plaats voor zes brouwkuipen, drie kookketels, twee filterkuipen en een wachttank. De brouwkuipen zijn speciaal ontworpen om lambiek te brouwen volgens de authentieke methode. Deze kuipen kunnen tot 12.500 liter lambiek per brouwsel voortbrengen. Zij vervangen  een brouwzaal uit 1896 in gietijzer. Om het geheel kant-en-klaar te maken moeten er 1,5 km inox buizen aan elkaar gelast te worden. Hiermede is een gespecialiseerde firma zo een slordige 8.600 uren bezig. Eind november zal dit klaar zijn en dan komen de elektriekers naar de brouwerij.
Frank Boon; “De installatie van de nieuwe brouwzaal is zeer complex en dat omdat we zoveel mogelijk energie willen besparen.
PROBLEMEN
Het plaatsen van de tanks zelf liep van geen leien dakje. Toen bleek dat een volle cementsilo niet verplaats kon worden, moest de reuzenkraan meer ballast krijgen. Dat moest overgebracht worden uit Feluy, een 30-tal kilometer van Lembeek, maar onderweg kregen de vrachtwagens een controle van de douane, waardoor ook veel tijd werd verloren. Toen de eerste kuip de lucht in ging dacht dat alles nu vlot zou verlopen. Helaas…om ze op de juiste plaats te krijgen moesten er enkele balken van het dak verwijderd worden, wat ook niet voorzien was.
Naast een nieuwe brouwzaal is brouwerij Boon ook bezig met het bouwen van nieuwe opslagplaatsen. Dit alles heeft tot doel aan de groeiende vraag naar lambiekbieren te kunnen voldoen. In 2011 steeg de verkoop van lambiekbieren met 18 %. Ook uit het buitenland is er veel vraag naar lambiekbieren. Momenteel is de uitvoer van geuze en kriek naar het buitenland nog niet zoals het zou kunnen.
Frank Boon: “Wanneer alles geïnstalleerd is zal de uitvoer naar het buitenland zeker verhogen. Nu al exporteren wij  naar 32 landen. Amerika en Japan zijn de grootste afnemers. Momenteel gaan mijn Belgische klanten nog steeds voor. Belgische bierliefhebbers als klant hebben is voor mij nog belangrijker dan de exportmarkt.
Begin dit jaar behaalde Frank Boon op de World Beer Cup in San Diego met zijn oude geuze een eerste plaats in de categorie Belgian-Style Sour Ale’. De Lembeekse lambiekbrouwerij Boon is de enige Belgische brouwerij die drie edities op rij een gouden medaille wist binnen te rijven.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 aug 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief