Schoolopbouwwerk HALLE betreurt het verloop van de inschrijvingen

C21

Schoolopbouwwerk HALLE betreurt het verloop van de inschrijvingen

Halle_logo
EP

Ook schoolopbouwwerk Halle staat achter een centraal aanmeldingsregister (CAR)
Schoolopbouwwerk heeft als taak om gelijke kansen in het onderwijs voor iedereen te garanderen en dit in nauwe samenwerking met het Lokaal Overleg Platform (LOP) Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw. Streven naar gelijke kansen voor inschrijvingen is al jaren één van hun grootste uitdagingen. Bij de start van de inschrijfperiode voor alle kinderen vorige week stelde Schoolopbouwwerk Halle helaas vast dat de huidige manier van inschrijven in het basisonderwijs geen gelijke kansen biedt aan kinderen. Het systeem stimuleert namelijk dat er gekampeerd wordt, wat in het nadeel van vele gezinnen speelt.

Wat zijn de punten waar schoolopbouwwerk rond pleit:
- Het huidige inschrijfsysteem is niet transparant: wij krijgen vele reacties van ouders die zich benadeeld voelen bij de procedure
- Het kamperen zelf selecteert een bepaald publiek: sommige ouders zijn gewoonweg niet in de mogelijkheid om dagenlang te kamperen (vb. alleenstaande ouder)
- Cijfers tonen aan dat bepaalde scholen veel meer of minder indicator leerlingen hebben dan dat er gemiddeld zijn in Halle. Dit is absoluut zorgwekkend en is tegengesteld aan de visie van de Vlaams Minister van Onderwijs inzake een goede sociale mix.
- Het huidige systeem geeft geen voorrang aan kinderen uit de buurt, wat zeer jammer is. Qua mobiliteit zou het bovendien veel beter zijn moesten kinderen in de eigen buurt naar school kunnen gaan.
De grootste oorzaak van het probleem is uiteraard het tekort aan het aantal plaatsen in de Halse basisscholen. Om dit probleem aan te pakken, ziet Schoolopbouwwerk Halle een dubbele oplossing. Enerzijds is het zo dat er een uitbreiding van plaatsen moet gebeuren, om aan alle gezinnen de vrijheid van schoolkeuze te kunnen garanderen. Anderzijds vinden zij het logisch om kinderen voorrang te geven voor scholen in hun buurt. Met een digitaal aanmeldingsregister (CAR) kunnen ouders een aantal scholen van hun keuze invoeren. Pas als er in geen enkele school van keuze plaats is, zal er rekening worden gehouden met de afstand tussen de woonplaats en de school.
Er bestaan nogal wat misverstanden rond een CAR waardoor ouders het systeem niet op een objectieve manier kunnen inschatten. De Stad Halle verduidelijkt daarom nu het systeem op hun website. Een CAR wordt in onze regio al toegepast in enkele gemeenten zoals Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek. Het is duidelijk dat het systeem hier successen boekt en de kampeertoestanden tot verleden tijd heeft herleid.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mrt 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief