HALLE - Gerestaureerde basiliek heropende plechtig zijn deuren

C21

HALLE - Gerestaureerde basiliek heropende plechtig zijn deuren

Editiepajot_hazlle_basiliek_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_hazlle_basiliek_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

In aanwezigheid van Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed en minister van Toerisme Ben Weyts en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders werd de Sint-Martinusbasiliek te Halle officieel heropend. Voor de muzikale noot bij de plechtigheid zorgde het koor Scala. Zij brachten hemelse gezangen onder de gewelven van een prachtige gerestaureerde basiliek.

Met de heropening van de Sint-Martinusbasiliek komt een einde aan een restauratieproces van ruim twintig jaar. De totale restauratie van de basiliek kon rekenen op een ondersteuning van 10 miljoen euro door de Vlaamse regering.
De werken werden bij de start geraamd op 12.8 miljoen euro excl. btw en zullen worden opgeleverd voor 12.1 miljoen euro excl. btw.
Voor minister Bourgeois is het de taak van de overheid om dergelijke werken financieel te steunen. Volgens hem is de restauratie van meer dan 20 jaar een peulschil als men weet dat de bouw van de basiliek meer dan 5 eeuwen duurde. Hij had ook woorden van lof voor al diegenen die de restauratie mogelijk maakten.
Volgens schepen van Onroerend Erfgoed en Patrimonium Michel Bellemans zijn de verwachtingen meer dan ingelost. Hij herinnerde er ook aan dat in 2004 de restauratie van de basiliek de Vlaamse Monumentenprijs gekregen heeft. Ook hij had woorden van lof voor de uitvoerders. “Het was een dreamteam die de restauratie uitvoerde bij wie er een groot groepsgevoel was. Ik beloof hier dat wij als goede huisvader de basiliek in zijn huidige toestand gaan bewaren”, aldus schepen Bellemans.
Deken Raymond Decoster noemde de restauratie van “zijn” basiliek het mooiste geschenk dat hij kon krijgen voor zijn veertig jaar priesterschap en zijn 23 jaar aanwezigheid in Halle. “het voelt terug aan als een thuiskomen en ik hoop dat ik nog vele jaren de kudde mag hoeden die ik hier heb als een  herder”, aldus de deken
Minister Ben Weyts had het over de toeristische troeven die de basiliek nu heeft. Ook zijn departement heeft voor 200.000 euro subsidie gezorgd, die er voor zorgden dat de basiliek nu over baanbrekende technische technieken kan beschikken.
“De restauratie van de basiliek heeft er voor gezorgd dat Halle uitgroeide tot één van de grootste bedevaartsoorden van Europa. De poort naar de Europese geschiedenis heeft vandaag zijn deuren geopend. De restauratie van de basiliek zorgt voor een impuls naar de bedevaarten en ook naar de Mariaprocessie”, was het oordeel van schepen van Toerisme Marc Snoeck.
“Deze restauratie staat met stip op mijn politieke verwezenlijkingen” zegde burgemeester Pieters.
ZONDER ONGELUKKEN
Tot slot sprak architect Karel Breda. Hij was bijzonder fier dat gedurende  de ganse restauratie die meer dan 20 jaar duurde er geen enkel werkongeluk gebeurde. “Heel wat mensen hebben een deel van hun leven gegeven. Ik ben ook fier dat ik met de wetenschappers van niveau deze restauratie hebben kunnen uitvoeren”. Met deze woorden besloot Karel Breda de officiële heropening van de basiliek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief