HALLE - Woonpunt Zennevallei “ niet alleen actief in het verhuren, bouwen of verkopen van huizen

C21

HALLE - Woonpunt Zennevallei “ niet alleen actief in het verhuren, bouwen of verkopen van huizen

Editiepajot_halle_woonpunt_foo_emile
Foto Emile DEvogeleer
 

Woonpunt Zennevallei is niet alleen huizen huren, verhuren of verkopen van woningen, woonpunt Zennevallei heeft ook oog voor vele andere raakpunten in deze samenleving . Als woonpunt hechten zij ook veel belang aan het sociale oogmerk, zo gaven zij drie jaar geleden de Chiro van Dworp een onderdak in de mobikit-locatie in de Vroenenbosstraat in afwachting van de bouw van nieuwe lokalen op de site van het oude jeugdheem .

Nog in Dworp steunen zij een initiatief van de gemeentelijke basisschool, de groendienst van de gemeente Beersel om in de Gemeentelijke Basisschool de kinderen leren hoe zij zelf een tuintje moeten aanleggen .Deze schooltuin is gelegen tussen het woonproject van Woonpunt Zennevallei en de pastorietuin van Dworp.
Het stukje grond werd ter beschikking gesteld door Woonpunt Zennevallei . De grond werd door hen geëffend en omheind . Er werd een plukstrook aangelegd met allerlei vruchten en bessenstruiken voor de school. De groendienst van de gemeente Beersel kwam een tuinpad aanleggen, en bewerkte de grond klaar om te planten .
Dit schooltuintje heeft als doel de kinderen op een speelse wijze te laten bezig zijn met planten en bloemen, groenten, fruit, bessen en kruiden . Zeg maar het leven in de natuur, het opvolgen van de groei en bloei van de planten en bloemen, het verwerken van compost, het bouwen van een insectenhotel, het opvangen van regenwater kortom alles wat komt kijken bij het educatief omgaan met de natuur .
Lembeek : Een zelfoogstboerderij beginnen was jarenlang de droom van Wim Desaedeleer en Sigrid De Crem uit Essenbeek. Het koppel ging bij verschillende boeren in de omstreken aankloppen voor een stukje grond in bruikleen, met telkens een negatief antwoord . Tot zij bij Woonpunt Zennevallei gingen vragen naar de grond achter de Vredelaan en de Veroonslinde in LembeeHet is een reservegebied van de sociale huisvestingsmaatschappij die hier voorlopig geen plannen mee heeft .Met 2 ha grond in bruikleen van WPZ kon de zelfoogstboerderij ‘ T Groen( t )e Hart gestart worden.
Maar ‘T Groen ( t ) e Hart is niet zomaar een boerderij. Een zelfoogstboerderij komt het er op neer dat Wim en Sigrid op het veld groenten, kruiden en kleinfruit zaaien, kweken en onderhouden .Mensen die mee in het project stappen, mogen de opbrengst zelf komen oogsten wanneer de groenten daar klaar voor zijn .
Er word gewerkt met vlagjes op het veld, als er bij een groente een groen vlagje staat, mag deze groenten geoogst worden, staat er een oranje vlagje dat geeft aan dat het volop oogst is en je kan oogsten om je diepvries te vullen . Wanneer er geen vlagje bij een bepaalde teelt staat, wil dit zeggen dat die nog niet oogstrijp zijn en dat je ze nog wat moet laten staan
Het systeem werkt met inschrijvingen .Gezinnen die willen meegenieten van de zelfoogstboerderij schrijven zich in voor een jaar, ze betalen hiervoor 255€ per volwassene, en voor een kind is dat de leeftijd van het kind vermenigvuldigd met twaalf .Voor die prijs mogen ze het hele jaar rond op het veld zelf komen oogsten.
Er zijn ook plannen zoals het houden van kippen, een moestuin voor scholen en workshops/ In Halle maakte Woonpunt Zennevallei werk van propere en duurzame energie en proper Zennewater, zo werd het dak van De Mollenborre vol geplaatst met .......Zonnecellen ( een zonnecel is een elektrische cel waarmee licht energie wordt omgezet in bruikbare elektrische energie )
Dat het nut van zonnecellen al bewezen werd ziet men onder andere bij vele landbouwers die elektriciteit halen met zonnecellen op hun land en boeien op zee die door middel van een paar cellen verlichting en signalen uitstralen .
Niet alleen aan energie dacht men bij WPZ . Voor de Mollenbore legde zij ook de “ Zennearm “ aan, de Zennearm is een vijver gleuf die langs het gebouw loopt, Het water wordt opgepomt en vormt zo een beekje dat ons doet herinneren aan de oude Zenne arm van vroeger. WPZ heeft in de toekomst nog heel wat plannen voor de sociale samenleving
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2015
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief