HALLE - BMX-piste is eindelijk klaar

C21

HALLE - BMX-piste is eindelijk klaar

Editiepajot_halle_bmx_1_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bmx_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bmx_3_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bmx_4_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

Het heeft bijna acht jaar geduurd vooraleer de plannen voor een BMX-piste er kwam. Maar nu is het eindelijk gelukt en werd de nieuwe piste officieel geopend. De plannen dienden dikwijls aangepast te worden en ook slechte weersomstandigheden zorgden voor vertraging. De stad zelf investeerde 115.000 euro in de aanleg. Ook de Nationale Loterij en de provincie Vlaams-Brabant kwam financieel tussenbeide.

Schepen voor Sport Christophe Merckx (CD&V) bracht in zijn toespraak hulde aan zijn voorganger Michel Bellemans die onlangs overleed en er voor gezorgd heeft dat er BMX-piste in Halle kwam. Zijn kleinkind mocht als blijvende herinnering een BMX-trui in ontvangst nemen waarop de naam van Bellemans stond.
Van de BMX-piste is er al sprake toen er Belgische kampioenschappen wielrennen in Halle plaats vonden. Uit contacten met de BWB bleek dat ook zij vragende partij waren voor het aanleggen van een BMX-piste. De werken voor het BMX-parcours werden aangevat eind 2014, maar liepen vertraging op door slechte weersomstandigheden. Nu het parcours klaar is wordt het in gebruik genomen. Het parcours werd uitgetekend door ex- ex-bondscoach Ellen Bollanse. De kostprijs voor de aanleg van het parcours bedraagt ongeveer 170.000€ incl. btw, medegefinancierd door de provincie Vlaams-Brabant met een toelage van 30.000€ en door de Nationale Loterij met een sponsorbedrag van 25.000€.
De piste heeft een lengte van 300 meter en werd aangelegd in dolomiet. In de bochten liggen er klinkers. Starten moet men achter een hek dat automatisch neervalt. Van op een platform heeft men een zicht over het ganse parcours. Voor het aanmaken van de heuvels op het parcours werd grond gebruikt dat men moest afgraven voor de aanleg van een kunstgrasveld op de karenberg in Lembeek en op het Kruisveld.
BMX is sinds 2008 een Olympische sport die beoefend wordt vanaf 5 jaar. De sport vereist wel specifiek materiaal, zoals een BMX-crossfiets, helm, handschoenen, lange broek, lange mouwen en sportschoenen. Tijdens wedstrijden start men met 8 renners en is het de bedoeling om als eerste de eindstreep te halen over een parcours van 300 meter. Zo’n parcours is broos en enkel geschikt voor BMX-fietsen. Om die reden kan het niet onbeheerd gelaten worden en gelden er specifieke gebruiksregels. Vzw BMX Halle zal hier alvast tot 29 februari 2016 op toezien: zij kunnen een clubwerking opstarten en zullen op woensdag tussen 13 en 17u en op zaterdag tussen 9 en 13u toegang geven aan recreanten (iedereen die interesse heeft om –met het correcte materiaal- het parcours uit te proberen). De club beschikt over 19 BMX-fietsen en helmen die gratis gebruikt kunnen worden door recreanten of door andere clubs die het parcours huren. Bij slechte weersomstandigheden blijft het parcours gesloten.
Op de gemeenteraad van november 2015 wordt een nieuwe gebruikersovereenkomst geagendeerd, die als basis zal dienen om eventuele nieuwe kandidaat-uitbaters te bereiken. Zo zal voor een langere termijn met een BMX-club kunnen gewerkt worden die het parcours beheert en onderhoudt. Op 1 maart 2016 start ook het nieuwe BMX-seizoen, dat loopt tot half oktober. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 okt 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief