HALLE - Flats” van Service Residentie Sint-Augustinus worden “assistentiewoninge

C21

HALLE - Flats” van Service Residentie Sint-Augustinus worden “assistentiewoninge

Assistentiew
Ingezonden

 Nu Vlaanderen zelf het ouderenbeleid kan vormgeven, heeft de overheid de vroegere “serviceflats” vervangen door “groepen van assistentiewoningen”, kortweg “GAW” genoemd. WZC Sint-Augustinus gaat altijd voor kwaliteit en is daarom volop bezig met de erkenningsaanvraag als groep van assistentiewoningen

De verschillen tussen de vroegere serviceflats en assistentiewoningen bevinden zich vooral op het beleidsniveau: iedereen kan overal een GAW bouwen waar dit vroeger strikt gereglementeerd was en de erkenning is niet meer verplicht waardoor het erkennen van een groep van assistentiewoningen vooral een kwaliteitskeurmerk is geworde 

Het principe blijft wel hetzelfde: men huurt een verblijfplaats waar men zelfstandig woont. Indien men hulp nodig heeft, kan men een oproepsysteem gebruiken. Zo’n assistentiewoning heeft minstens een leefruimte, keuken, slaapkamer, toilet en badkamer. De woning is aangepast aan 65-plussers. Men kan er, als men dat wil, ook een beroep doen op gemeenschappelijke diensten zoals warme maaltijden. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar men de andere bewoners kunt ontmoeten. Een assistentiewoning blijft dus een combinatie van zelfstandig wonen met (permanente) ondersteuning en zorg op maat.

 WZC Sint-Augustinus gaat altijd voor kwaliteit en is daarom volop bezig met de erkenningsaanvraag als groep van assistentiewoningen. De erkenning is vooral een zorg- en kwaliteitsgarantie en kwaliteitslabel:

 

    • Er is personeel aanwezig voor crisishulp en overbruggingshulp,
    • We voldoen aan de infrastructuurvereisten,
    • We hebben een woonassistent in vast dienstverband,
    • Er is een gebruikersraad die 10 keer per jaar vergadert,
    • Er is een klachtenbehandelaar,
    • Er zijn duidelijke verblijfsovereenkomsten,
    • Er zijn regels over de dagprijs,

 Sinds begin 2016 is Lenneke Basteleus aangesteld als woonassistent. Zij houdt op weekdagen telkens 4 uur permanentie in het lokaal aan de ingang van onze assistentiewoningen. Daarnaast is zij ook telefonisch en per e-mail te bereiken voor vragen, opmerkingen en suggesties.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2016
Felix Merckx
Foto Olaf en Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief