SINT-PIETERS-LEEUW - Inwoners van de wijk Witte Roos krijgen uitleg

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Inwoners van de wijk Witte Roos krijgen uitleg

Sint-pieters-leeuw
EP

Inwoners van het gehucht Brucom en vooral van de wijk Witte Roos kregen van het gemeentebestuur na een goed jaar in de nieuwe legislatuur informatie over de stand van zaken van verschillende dossiers.

Er komt geen woonwagenpark in de wijk Witte Roos
In 2012 gaf het gemeentebestuur nog een positief advies op het plan van de provincie om een woonwagenpark aan te leggen aan de Bergensesteenweg 777. Op 28 maart 2013 keurde de nieuwe gemeenteraad een alternatief voorstel goed, dat geen woonwagens in de wijk zou toelaten, maar wel op de Pepingensesteenweg 250 of op de Bergensesteenweg 700/700b.
 
Burgemeester Luc Deconinck (N-VA): "Na overleg tussen de verschillende instanties kunnen we aan de inwoners melden dat een principieel akkoord is bereikt om geen woonwagens meer te voorzien in de wijk Witte Roos, op voorwaarde dat hetzelfde gebied voorbehouden wordt voor een beperkt aantal kleine sociale woningen."
 
Dat alternatief plan zal de gemeente nu uitwerken en verder onderzoeken door het opmaken van een nieuw gemeentelijk RUP. Dat zal begin 2016 klaar zijn.
 
 Gereduceerde werking van de windmolens zou geluid en slagschaduw moeten oplossen
Van de 7 aangevraagde windmolens door 3 verschillende exploitanten zijn er 2 definitief vergund. Twee andere zijn geweigerd. Hiertegen is de aanvrager in beroep gegaan. De drie windmolens van Ecopower werden vergund door de hogere overheid. Hier is de gemeente in beroep gegaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen omdat één windmolen te dicht bij de wijk zou opgesteld worden.
 
Schepen voor Milieu Gunther Coppens (N-VA): "De exploitanten zullen via modellering en meetcampagnes de windmolens in gereduceerde werking moeten zetten (tot zelfs stil leggen) om aan de normen van geluid en slagschaduw te voldoen. De tweede aanvrager moet rekening houden met de effecten van de eerste aanvrager, zodat het gecumuleerde effect nooit de normen kan overschrijden."
 
Dit werd bevestigd door de aanwezige milieuinspecteurs van de provincie.
 
 Eerste geluidswerende maatregelen in zicht
Binnenkort start Interbeton met het verhogen van een geluidswerende berm (6 meter hoog) en het dichten ervan. Dit is een eerste maatregel, die het geluid van de bedrijventerreinen richting woonwijk moet weren.
 
Amacro heeft sinds midden 2013 een geluidsstudie uitgevoerd. In februari hebben ze een eerste geluidswerende maatregel uitgeprobeerd, maar dit leverde niet het gewenste resultaat op. Een andere maatregel zal binnenkort uitgetest worden. Over 6 maanden zou duidelijk moeten zijn welke maatregel het gewenst resultaat oplevert.
 
Einde 2014 moet hydronautstudie duidelijkheid brengen
Schepen voor Waterbeheer Jos Speeckaert (CD&V) : "Tegen de tweede helft van dit jaar zal de hydronautstudie voor de gehele gemeente klaar zijn. Drie gebieden zullen met prioriteit aangepakt worden. Één ervan is de Witte Roos."
 
 
Bergensesteenweg blijft 2 x 2 rijvakken
Op het vlak van mobiliteit werd duidelijk dat het gewest afziet van haar vraag om de Bergensesteenweg tussen de Europalaan en de Alsembergsesteweg van 2 x 2 rijstroken terug te brengen naar 2 x 1 rijstrook met een middenvlak om af te slaan naar de bedrijven. Schepen voor Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA): "De gemeente bepleitte het behoud van 2 x 2 rijstroken en het maximaal benutten van de doorstromingscapaciteit op haar hoofdwegennet. De gemeente en het Agentschap Wegen en Verkeer bekijken nu de aanleg van een rond punt in Brucom en het verder sluiten van de middenberm ter hoogte van Luypaert, met een middeneilandje voor het overstekende voetgangersverkeer."
 
De autosluis, die in november 2013 definitief werd aangelegd en moet verhinderen dat vrachtwagens het terrein verlaten via de Tobie Swalusstraat, in plaats van via de Alsembergsesteenweg, is een succes. De aanleg van de definitieve sluis kon de goedkeuring van de inwoners wegdragen.
 
 Einde 2014 plant het gemeentebestuur een opvolgingsbijeenkomst
Bij aanvang van de infoavond had burgemeester Luc Deconinck al aangegeven dat er in elk geval een vervolg komt tegen het einde van dit kalenderjaar. Op deze manier zal het gemeentebestuur de verschillende dossiers verder opvolgen, samen met de bevolking van het betreffende gebied.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief