SINT-PIETERS-LEEUW - Actievoerders geven blokken af als protest

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Actievoerders geven blokken af als protest

Editiepajot_leeuw_blokken
Ingezonden foto
 

Sint -Pieters-Leeuw wil minder sluipverkeer in straten van deelgemeente Vlezenbeek. Om het verkeer te hinderen in wijken als Rattendaal en Sobroek zullen er tractorsluizen geplaatst worden.. Niet iedereen ziet dit zitten en hebben hun ongenoegen laten blijken voor de gemeenteraad door het afgeven van blok zoals die er zullen geplaatst worden.

Actievoerders zeggen dat verschillende straten in en rond de wijk Rattendal hierdoor bijna volledig afgesneden worden met alle negatieve gevolgen. Ook verschillende handelszaken zullen hierdoor zeer slecht bereikbaar worden. Zij vrezen ook dat door de sluizen zij vele kilometers moeten omrijden.
Om de druk op te voeren hebben ze de blokken symbolisch teruggeven aan het gemeentebestuur. Intussen verzamelden zij meer dan 700 handtekeningen in de wijken Rattendaal en Sobroek. De ondertekenaars vragen een algemene snelheidsbeperking van 50 km/u in de ganse zone met uiteraard de nodige politiecontrole en verbalisering.
Ze spraken ook met een aantal bewoners van de Domstraat en Zeypestraat die last hebben van het sluipverkeer. Voor hen zijn ook andere maatregelen ok. +
AANPASSINGEN
Op de gemeenteraad werden aan het oorspronkelijke project nog wijzigingen voorgesteld. Twee van de vier tractorsluizen zullen 2 centimeter lager uitgevoerd worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat op de aangepaste hoogte 98 % van de wagens niet door kunnen rijden. Terwijl de meeste vrachtwagens, ook bijvoorbeeld de vuilniskar, er wel over kunnen. Dit is belangrijk om bepaalde bedrijven en landbouwers verder te kunnen bevoorraden.
De sluis in de Herdeweg werd 100 meter opgeschoven zodat bepaalde landbouwers met bepaalde machines, die niet over de tractorsluis kunnen, hun velden kunnen bereiken zonder te moeten omrijden. Daar waar dit mogelijk was, hebben ze die aanpassingen doorgevoerd.
Tenslotte werd als flankerende maatregel een betere bewegwijzering voorzien vanaf respectievelijk de Brusselbaan of de Postweg naar een aantal handelszaken, waar klanten zich tot aan het bedrijf begeven om producten te kopen of diensten te nuttigen. Ze denken dan aan horecazaken, tuincentra en/of streekproducten.
KEUZE
De Open Vld fractie was er niet van overtuigd dat deze maatregelen de juiste keuze zijn voor deze problemen. Kathleen D’Herder: “Het is inderdaad zo dat een aantal inwoners, vooral die uit de Zone Zuid, wijk van de kant van de Brusselbaan, dat deze klagen over sluipverkeer. Maar om daarom zo ingrijpende maatregelen te nemen die meer tegenstand krijgen als bijval, vinden we ongehoord. Deze maatregelen worden voorgesteld alsof ze alleen maar positieve resultaten zal opbrengen. Daar zijn wij echter niet van overtuigd. Door de tractorsluizen in zone Zuid te plaatsen en dus de boom- en ringstructuur te creëren, zullen er ongetwijfeld veel kilometers meer gereden worden, doordat de plaatselijke bewoners zich ook moeten verplaatsen. Waar ze nu bv. maar 1 km moeten rijden om bij iemand op bezoek te gaan of een handelszaak in het gebied te bezoeken, zullen ze met de invoering van de maatregelen al snel 6 à 7 km meer moeten rijden. Dit in tijden dat iedereen de mond vol heeft van het milieu en de economische crisis, zijn deze maatregelen ongeoorloofd”.
Open VLD had het ook over de problemen van de hulpdiensten omdat door deze maatregelen sommige straten in twee worden gedeeld.
“Er is ons reeds meegedeeld dat dit kan gecommuniceerd worden, maar we weten allemaal dat het dagelijkse kost is in Vlaanderen dat hulpdiensten door dergelijke maatregelen te laat ter plaatse aankomen. En wie gaat he economisch verlies betalen van handelaars in het gebied die schade lijden door deze ingrepen? Er is hier sprake van een proefproject van april 2014 tot en met september 2014. Het invoeren van deze zaken brengt ook heel wat kosten met zich mee. Moest de gemeente niet besparen? Men moet heel veel verkeersborden wegnemen en vervangen door andere. En wat als blijkt dat het proefproject toch niet dat is. Alles terug vervangen” vroeg D’Herde zich af.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief