SINT-PIETERS-LEEUW - Protestwandeling tegen de Tractorsluizen (Carterblokken) in Rattendaal en Sobbroek

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Protestwandeling tegen de Tractorsluizen (Carterblokken) in Rattendaal en Sobbroek

Protestwandeling_in_vlezenbeek1
Ingezonden foto's
 
Protestwandeling_in_vlezenbeek2
Ingezonden foto
 
Protestwandeling_in_vlezenbeek3
Ingezonden foto
 

De blokken die geplaatst werden op de Herdeweg, Domstraat en Puttenberg in Vlezenbeek om sluipverkeer te ontmoedigen vallen niet in de smaak van de inwoners van deze straten. Zij zijn al gaan een petitie afgeven met 727 handtekeningen op het gemeentehuis. Om hun standpunt kracht bij te zetten en te wegen op de evaluatie organiseerden zij een avondwandeling langs de blokken en aanpalende handelszaken, landbouwers en tuinders.

Tijdens de wandeling werd bij elke blok uitleg gegeven over de nadelen ervan. In de plaats van de blokken vragen zij een algemene zone 50 in de wijken Rattendaal en Sobbroek met plaatselijk een beperking tot 30 km/u op de meest gevaarlijke plekken.
Blokken zijn enige mogelijkheid om sluipverkeer in de Domstraat te vermijden. Dat is onjuist zeggen de actievoerders.
De eigen ondervinding tijdens de weken voorafgaand aan de beslissing is : dat behalve de Domstraat in Vlezenbeek het doorgaand verkeer niet van die aard is dat dergelijke ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn (sinds de Groenstraat afgesloten werden Steenbergstraat éénrichtingsverkeer werd), dat het probleem in de Domstraat zich niet over de hele dag maar s’ morgens tussen 7 en 9 en ‘s avonds tussen 17.30 en 18.30 u waar niet het aantal voertuigen maar vooral de snelheid van sommige chauffeurs voor gevaar zorgt. Schepen Jan Desmeth betwist dit en schermt met tellingscijfers van de gemeente uitgevoerd door een studiebureau waaruit blijkt dat de Domstraat het probleem vormt.
De actievoerders hebben van hun kant niet alleen geteld, zij hebben ook en vooral met alle voorbijkomende chauffeurs gepraat om te peilen naar hun bestemming. Het resultaat was dat er tussen 9 en 17 geen probleemvormend sluipverkeer is in de bewuste straten. Bijkomende observaties in de voormiddag tussen 7 en 8,30 u: vooral plaatselijkverkeer van en naar scholen en werk bepalen de hoeveelheid wagens in de Domstraat en Klein-Nederstraat.
Jean-Pierre De Leener: “ Wij komen tot het besluit dat om een 3 -uur durend probleem in één straat op te lossen 8 nieuwe doodlopende straten worden gemaakt. Wij hebben echt geen 5 maanden testfase en evaluatievergaderingen nodig om te begrijpen dat de instelling van een zone 50 (en op plaatsen bijvb de Domstraat 30) met politiecontrole een betere oplossing is. Een onbemande camera kost relatief veel geld maar kon ook gehuurd of geleast worden voor bijvb een testperiode van 5 maanden en kan bovendien nog elders ingezet worden. Blokken zijn zinloos en hinderen de lokale economie. De gemeentelijke oplossing betekent economisch nadeel voor alle handelszaken en ook voor de landbouwers en de inwoners die meer moeten omrijden. Een tractor met beestenwagen, plantmachine, balenpers,.... Een pikdorser, hakselaar moet rondrijden ..... Naar de dieren of vruchten gaan kijken: te voet , met de fiets, tractor of rondrijden. Er is ook een bijkomende uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling door het verplicht omrijden met alle voertuigen. Dit is geen duurzame oplossing waarin economie, leefmilieu en het sociale elkaar vinden”.
Intussen zijn de blokken aangelegd
De week na Pasen werden de blokken door de gemeentediensten aangelegd. In de holle weg “Puttenberg” werd liefst 12 kubieke meter beton gegoten om er bovenop een blok van 70 cm breed op te leggen . De blok die verlaagd zou worden aangelegd om vrachtwagens doorgang te laten werd te hoog aangelegd. Vrachtwagens kunnen dus niet door. Er moet dus een stuk afgeslepen worden: niet doordacht, slecht uitgevoerd en vooral zinloos om het probleem van de Domstraat op te lossen
Jean-Pierre De Leener: “ Wij die dachten dat de Lokale Economie (incl land- en tuinbouw) belangrijk was voor het NVA-CD&V bestuur zijn eraan voor de moeite. De schepen van Landbouw en Lokale Economie hoorden wij niet in het hele verhaal. Jan Desmeth als schepen van Mobiliteit zal voor de bewoners van Sint-Pieters-Leeuw vanaf nu door het leven gaan als Jantje Blok”.
Blokken zijn enige mogelijkheid om sluipverkeer in de Domstraat te vermijden. Dat is onjuist zeggen de actievoerders.
REACTIE
Wij hebben ook een reactie van Jan Desmeth, schepen van Mobiliteit. “Twee weken geleden hebben we de boomstructuur aangelegd. Tevens werd de bewegwijzering naar de handelaars aangebracht als flankerende maatregel, zodat deze handelaars voortaan zichtbaar zijn vanaf het hoofdwegennet. Wij krijgen vele stille aanmoedigingen van bewoners uit het gebied, die blij zijn dat de veiligheid, leefbaarheid en levenskwaliteit is teruggekeerd. Anderzijds zijn er ook tegenstanders. Wij in dialoog blijven gaan met zowel de voor- als tegenstanders. Daarom zullen we met het College een initiatief nemen om in juni 2014 een eerste keer samen te komen met een delegatie van zowel voor- als tegenstanders, al was het maar om de evaluatie van oktober samen voor te bereiden. We willen een grondig gesprek voeren over de doelstellingen en voorstellen van elkeen, met de ervaringen van de eerste twee maanden. Het bestuur heeft tot deze test niet zomaar voor het plezier beslist, maar wel omdat de huidige situatie onleefbaar is voor wie er woont. Doordat het probleem zich de hele dag door stelt, kunnen we niet met dynamische oplossingen werken. Ook dit concept moet dus minstens een eerlijke kans krijgen”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief