SINT-PIETERS-LEEUW - Protest tegen woonwagens in de Mollemstraat

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Protest tegen woonwagens in de Mollemstraat

Schild_s_p_l

Sinds dinsdag 28 oktober hebben een groot aantal zigeuners zich op een terrein in de Mollemstraat geïnstalleerd op een stuk grond dat zij een tijdje geleden hebben gekocht en welke wordt beschouwd als waardevol agrarisch gebied. Volgens de buurtbewoners gebeurde dat op een onwettige wijze.

Niettegenstaande de buurtbewoners op voorhand een petitie hadden ondertekend, er waren duidelijk signalen (bomen werden gerooid, er werd steenslag gestort, door Electrabel werd er een werfkast geplaatst, zogezegd voor nieuwbouw, en een cannabisplantage in de omgeving..) en dit werd telkens aan de het gemeentebestuur en politie doorgegeven. Deze hebben het terrein verzegeld. De zigeuners hebben die zegels verbroken en sommige bewoners vragen zich af of de gemeente wel alle middelen gebruikt om deze personen te verdrijven.

Naast dit terrein ligt er een stort dat onlangs door de milieu inspectie werd verzegeld. De bewoners zijn de toestand beu.

Wij vroegen een reactie hierover aan burgemeester Lieve Vanlinthout en kregen tekst en uitleg via de communicatieambtenaar.

Men bevestigde ons dat het terrein in de Mollemstraat eigendom is van een familie rondrijdende circusartiesten uit Frankrijk.

Na het rooien van de bomen en het aanbrengen van een verharding op dit bovengenoemde terrein stelde Erik Wuyts, de gemachtigde, gemeentelijke ambtenaar voor bouwovertredingen, proces-verbaal van de vastgestelde bouwovertredingen op en liet hij het terrein verzegelen. Hij kreeg bijstand van de lokale politie. De aanvraag voor de werfkast, die er door Eandis werd geplaatst, blijkt na controle door de gemeente in orde te zijn.

TIJDELIJK
De familie rondrijdende circusartiesten uit Frankrijk bracht de politie van Sint-Pieters-Leeuw er van op de hoogte dat zij tijdelijk, voorlopig tot half december 2008, in de Mollemstraat zou willen verblijven. Daarop nam commissaris Christian Steens zelf, na vragen van de buurtbewoners, het initiatief om een alternatief voor de familie te zoeken en hen dit voor te stellen. Hij contacteerde de verantwoordelijke van het doortrekkersterrein te Huizingen van de provincie Vlaams-Brabant met de vraag of er plaats was voor een tiental woonwagens. Alles was echter volzet tot 19 november 2008. Commissaris Steens nam een optie voor de familie voor dit terrein vanaf 20 november 2008 en maakte hen het voorstel over. De familie ging hier echter niet op in.

Veertien dagen geleden zijn de woonwagens van de familie op het terrein van de Mollemstraat gesignaleerd. Erik Wuyts ging opnieuw met de politie ter plaatse. Hij stelde vast dat de zegels waren verbroken en hij stelde een aanvullend proces-verbaal op voor het plaatsen van een tiental woonwagens. Erik Wuyts, de gemachtigde, gemeentelijke ambtenaar voor bouwovertredingen en de lokale politie kunnen alleen administratief  optreden, maar dat ze voorlopig machteloos staan voor wat betreft het gevolg. Wel heeft Erik Wuyts er bij de stedenbouwkundige inspecteur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap uitdrukkelijk op aangedrongen om een administratieve sanctie (geldboete) op te leggen (5.000 euro).

De lokale politie nam ook al contact op met het parket van Brussel om met spoed deze zaak te behandelen.

De gemeente stelt zich in deze zaak burgerlijke partij: maar het is wachten op een vonnis van de rechtbank waarin wordt gestipuleerd dat de woonwagens van het terrein in de Mollemstraat te Sint-Pieters-Leeuw moeten worden verwijderd vooraleer de bevoegde ambtenaar en de lokale politie kunnen optreden op basis van dit vonnis.

Noch de politie noch de dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw kunnen overgaan tot het laten weg takelen van de woonwagens op privé-terrein op basis van een bouwovertreding en/of zegelverbreking. Een woonwagen wordt immers beschouwd als een woning. De lokale politie zal met het parket overleggen om na te gaan welke stappen er nog kunnen worden gezet.

Wat betreft het stort op het naastliggende terrein, dat onlangs door de milieu-inspectie werd verzegeld, is ook de gangbare procedure lopende (het opstellen van een proces-verbaal, de verzegeling van het terrein, het wachten op een vonnis, ...).

De cannabisplantage werd er door de lokale politie in oktober 2008 opgedoekt.

Bovendien willen we er op wijzen dat er niet alleen tegenstanders van het verblijf van de zigeuners zijn in de Mollemstraat maar ook mensen, die zich uitdrukkelijk pro opstellen.

De burgemeester kan in dit geval slechts optreden wanneer de openbare orde of de veiligheid van de omwonenden in gevaar is. Bovendien wijst de gemeente Sint-Pieters-Leeuw er op op dat er in de gemeente nog andere terreinen zijn waar er woonwagens staan en voor dewelke ook een procedure lopende is.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 nov 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief