SINT-PIETERS-LEEUW - Vlaams minister Ben Weyts geeft aftrap voor actie rond jaagpaden

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Vlaams minister Ben Weyts geeft aftrap voor actie rond jaagpaden

Editiepajot_leeuw_jaagpad_1_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 
Editiepajot_leeuw_jaagpad_1_kl__foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
Editiepajot_leeuw_jaagpad_2_kl__foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
Editiepajot_leeuw_jaagpad_2_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 
Editiepajot_leeuw_jaagpad_3_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 

Met het mooie lente weer komt niet alleen de natuur terug tot leven, worden de terrasjes opgezet .Maar ook de vele wandelaars, wielertoeristen en joggers komen in actie . Men komt ze tegen in de bossen, landelijke wegen en ook langs de jaagpadden, jaagpadden zijn de verharde of onverharde trekwegen langs de weerszijden van kanalen en waterwegen .

De jaagpaden langs de waterwegen hebben metertijd een sterke evolutie doorgemaakt. Terwijl ze al heel vroeg in de geschiedenis ontstonden specifiek voor het jagen ‘ ofwel het voortslepen van schepen door mens-of paardenkracht, kregen ze met de invoering van gemotoriseerde schepen en sleepdiensten vanaf de 19 de eeuw meer en meer een officiële functie als dienstweg, bestemd voor het onderhoud en de exploitatie van de waterwegen. Deze functie hebben ze tot op vandaag behouden en blijft ook hun prioritaire doel .
Het jaagpad is geen fietspad zoals aangelegd langs openbare wegen, niettegenstaande bepaalde trajecten van het verharde jaagpad deel uit maken van de provinciale of gemeentelijke fietsroutenetwerken, en word ook veel gebruikt als weg naar school en werk .
Zondag 12 april was er daarom in Ruisbroek het event ‘Het jaagpad is er voor iedereen’ van waterwegen, Zeekanalen en de scheepvaart.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts opende mee het nieuwe fiets-en wandelseizoen op een ludieke manier in.
‘Het jaagpad is er voor iedereen’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en openbare werken Ben Weyts.
‘Hoffelijkheid en respect voor elkaar is belangrijk, zeker op drukke jaagpaden. We investeren daarom in sensibilisering, zodat we de troeven van de jaagpaden verder kunnen uitspelen. De vlotte en veilige fietsverbindingen willen we maximaal inschakelen in fietsnetwerken zoals het Fiets-GEN van en naar Brussel’, zegde minister Weyts.
 Info over de regelgeving rond de jaagpaden vindt men op de volgende websites: http://www.wenz.be/nl/burger/jaagpaden/   en http://www.descheepvaart.be/rubriek/recreatie/jaagpaden.aspx
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2015
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief