SINT-PIETERS-LEEUW - Brouwerij Lindemans breidt fors uit om te voldoen aan exponentieel stijgende vraag

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Brouwerij Lindemans breidt fors uit om te voldoen aan exponentieel stijgende vraag

Editiepajot_leeuw_linderlans_1_foto_merckx
Minister Geens had geen moeite om een fles met de sabel te openen. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepajot_leeuw_linderlans_2_foto_merckx
Voor burgemeester Deconinck waren er wel problemen. (Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_leeuw_linderlans_3_foto_merckx
Minister Geens in de brouwerij Lindemans. (Foto's Felix Merckx)
 

De geschiedenis van de brouwersfamilie Lindemans begon in 1822 toen Joos Frans Lindemans huwde met de dochter van de toenmalige eigenaar van de hoeve annex brouwerij in Vlezenbeek. Om de boeren ook tijdens de winter aan het werk zetten was het de gewoonte van de grotere hoeves in de streek om Lambiek te brouwen. Hiervoor gebruikte men tarwe van eigen velden en water uit eigen bron.  Lindemans is zo gegroeid, vooral met de export naar het buitenland, dat er voor 15 miljoen euro uitgebreid werd.

Doorheen de jaren maakte de boerderij langzaam maar zeker plaats voor de brouwerij. Vandaag wordt er een nieuwe mijlpaal aan de rijke geschiedenis van Brouwerij Lindemans toegevoegd. De productiecapaciteit wordt verdubbeld tot 170.000 HL en dit komt de werkgelegenheid in de streek zeker ten goede.
In 2013 stond de brouwerij  letterlijk helemaal volgestouwd met vaten. De vraag uit het buitenland naar Belgische lambiekbieren blijft groeien. Niet alleen fruitlambiek kent een enorm succes. Op zowat het hoogtepunt van de populariteit van bittere bieren, merken ze bij Lindemans dat er - vooral uit het buitenland – een steeds grotere interesse groeit in de 'Sour Ales', een categorie waarbij lambiek en Gueuze een prominente plaats innemen.
Het mysterieuze procedé om Lambiek te brouwen, namelijk de spontane gisting, beheert de familie Lindemans al 6 generaties. "Lambiek brouwen brengt zeer specifieke problemen met zich mee.", zegt Geert Lindemans, samen met zijn neef Dirk eigenaar van de brouwerij. "Bij andere bieren verlaat de productie op enkele weken tijd de brouwerij, bij lambiek blijft het brouwsel minstens 7 jaar op de brouwerij. Minstens, want vaak gaat het om jaren. Een forse uitbreiding van de stockage, afvul - en verpakkingscapaciteit drong zich dan ook op. “15 miljoen euro lichter en twee jaar later zijn ze apetrots op wat we vandaag mogen inhuldigen," zeggen ze bij Lindemans.
UITBREIDIBG
De uitbreiding heeft zijn effect niet gemist. Onder het nieuwe dak vinden we de nagelnieuwe bottelarij voor flesjes van 25c1, veel opslagcapaciteit, een verdubbeling brouwcapaciteit en personeel, nieuwe ontvangstruimte en kantoren. De brouwzaal, in het oude gedeelte van de brouwerij, blijft het kloppend hart van de brouwerij. Ook het koelschip – waar de mysterieuze bezwangering van de koelende wort met de lokale microflora gebeurt - blijft intact. De afvulling van de 37,5l1 en 75cl flessen blijft onder het dak van de oude productielijn.
Cuvée René Special Blend 2010
Een brouwerij zou geen brouwerij zijn, mochten ze ter ere van dit feestelijkemoment geen passend bier introduceren. De Cuvée René Special Blend 2010is een exclusieve assemblage waarbij 10.000 liter oude lambiek, 5 jaar gerijptin eiken foeders wordt versneden met een kleine hoeveelheid jonge lambiek.
Vervolgens ondergaat dit unieke bier voor enkele maanden een natuurlijk hergisting in de fles. Deze Limited Edltion is beperkt beschikbaar (wereldwijd slechts 1 5.000 flessen).
De officiële opening werd gedaan door minister Koen Geens en burgemeester Luk Deconinck. Zij moesten een fles van het speciale bier met de sabel openen. Bij minister Geens lukte het van de eerste keer. Burgemeester Decononck had er meer last bij. Hij deed twee flessen kapot springen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief