SINT-PIETERS-LEEUW - Voor- en tegenstanders voor de dynamische sluis in Vlezenbeek

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Voor- en tegenstanders voor de dynamische sluis in Vlezenbeek

Resultaten_tractorsluizen_opmerkingen-1_bewerkt-1
Ingezonden foto

De voorbije maanden heeft Open Vld Sint-Pieters-Leeuw een enquête afgenomen via de enquêtesite “mijnleeuw.be “, om de exacte toedracht te kennen in verband met voor- en tegenstanders van de tractorsluizen en de dynamische sluis. Met de resultaten trok een delegatie van Open Vld SPL naar het college, dat hen ontving op een werkvergadering.

Even de resultaten, 346 mensen vulden de enquête in, waarvan er 91% inwoners van de gemeente en zelfs 43,4% is woonachtig in het getroffen gebied. Daaruit blijkt dat 51% van de deelnemers, vind dat er geen enkel probleem was.
Kathleen D’Herde: “Maar opmerkelijk, 71% vindt de plaatsing van de tractorsluizen niet de juiste oplossing voor het probleem. En 72,4% ondervindt nadelen van de plaatsing ervan. 60,7 % denkt dat de plaatsing van de dynamische sluis geen oplossing zal bieden voor de huidige problemen. Meer zelfs 15,9 % heeft geen mening, omdat ze niet weten wat het gaat geven. 73,1% wil zelfs terug naar de situatie voor de tractorsluizen, met een invoering van plaatselijk verkeer en regelmatige controles. Wat ons opvalt in de reacties van de voorstanders van de tractorsluizen, is dat ook zij het liefst de tractorsluizen weg willen, indien er werk wordt gemaakt van het effectief probleem, nl. het oplossen van de file en de doorstroming op de hoofdwegen (Bergensesteenweg, Brusselbaan, Postweg) verbeteren. Want zij hebben zelf ook nadelen van die tractorsluizen”.
Het college heeft de resultaten grondig doorgenomen, maar Open VLD kon hen niet overtuigen om terug te gaan naar de oorspronkelijke toestand. Zij zijn ervan overtuigd dat de dynamische sluis dé tijdelijke oplossing is voor alle problemen. Want ook het college is ervan overtuigd dat indien de werkelijke problemen opgelost zijn, de tractorsluizen en de dynamische sluizen niet meer nodig zijn.
Kathleen D’Herde: “Wij als Open Vld, hebben ook nog voorgesteld om de dynamische sluis enkel tijdens de spitsuren te sluiten en voor de rest van de dag open te laten. Volgens het college is dit geen optie, aangezien de studie die zij lieten uitvoeren, aangeeft dat er enkel ’s nachts geen verkeer is. Al de andere uren van de dag zou er heel veel verkeer passeren. Open Vld SPL blijft zich vragen stellen bij deze maatregelen. Het zijn zeer drastische maatregelen, die vooral veel tegenstanders opleveren. Daarenboven is het geen sluitende oplossing, want op dit moment zijn er al andere straten waar nu problemen worden gesignaleerd. Zolang de echte problemen niet worden aangepakt zijn alle maatregelen een pleister op een houten been. Nog erger is dat door de tractorsluizen er een sociaal isolement is ontstaan bij een aantal bewoners in het getroffen gebied wat wij ten zeerste betreuren. We zijn het er wel mee eens dat de plaatsing van de dynamische sluis voor heel wat inwoners en vooral handelaars al heel wat problemen wegneemt. En dat dit beter is dan de huidige tractorsluizen. Maar € 15.000 voor dergelijke installatie blijft veel geld”.
REACTIE
Jan Desmeth, schepen van Mobiliteit (N-Va) reageerde onmiddellijk op de uitslag van de enquete.
“Het leidt tot weinig om over deze enquête een polemiek te voeren. De voorbije jaren hebben aangetoond dat doorgedreven politiecontroles geen blijvend resultaat hebben en daarenboven meer dan zes maal duurder is. Zelf heb ik met de burgemeester en collega’s Bart Keymolen en Luc Van Ruysevelt zowel de voor- als de tegenstanders gesproken. Deze mensen vormden de betrokken partijen, dit is – voor ons - de echte enquête: een enquête die tot doel had om tot consensus te komen. Dat compromis werd gevonden. Het was niet evident, want iedereen heeft wat water in zijn wijn moeten doen, maar dat is gelukt. Hierdoor versoepelen we binnenkort het systeem door een statische sluis (karterblok) te vervangen door een dynamische sluis (poortsysteem) met selectieve doorgang.Zo ontzien we maximaal de landbouwers en zelfstandigen, die er hun brood verdienen, alsook de inwoners, die niet eenduidig tot een bepaalde hoofdweg behoren. Het vraagt inderdaad creativiteit en een positieve ingesteldheid om te praten over wat we wel kunnen doen, eerder dan over wat we liever niet hebben. Deze burgers hadden tegenstrijdige belangen. Ze hebben hun nek uitgestoken en hebben constructief mee gezocht naar een oplossing. Dat siert hen en dwingt respect af”.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief