Van de politiezones BEERSEL, HALLE en SINT-PIETERS-LEEUW naar de gloednieuwe politiezone Zennevallei

C21

Van de politiezones BEERSEL, HALLE en SINT-PIETERS-LEEUW naar de gloednieuwe politiezone Zennevallei

Editiepajot_halle_pz_zennevallei_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

Eind juni 2013 werd door de gemeentebesturen van Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw beslist om proactief te kiezen voor een vrijwillige fusie van de politiezones Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw. Deze fusie wordt een feit op 1 januari 2016. Vanaf 15 december groeien de drie zones verder naar elkaar.

De korpschefs van de drie politiezones kregen de opdracht om samen met hun medewerkers, binnen het afgesproken financieel kader, een operationeel werkbaar organisatiemodel te ontwikkelen. Voortbouwend op de bevindingen en resultaten van een voorafgaande haalbaarheidsstudie werd geopteerd voor een hybride organisatie die bestaat uit een gecentraliseerd deel en 2 gedecentraliseerde sectoren. Vanuit het centrale en gespecialiseerde gedeelte zal aansturing en ondersteuning geleverd worden aan de sectoren die gebiedsgebonden de basisfunctionaliteiten van de politiezorg verzekeren. Deze staan voor wijkwerking, interventie en noodhulp, lokale recherche, onthaal, slachtofferbejegening, verkeer en genegotieerd beheer van de openbare orde.
Op 11 juni zetelde voor de eerste keer het politiecollege van de toekomstige nieuwe politiezone. Het politiecollege is samengesteld uit de burgemeesters Dirk Pieters, burgemeester van Halle en voorzitter van het politiecollege en van de politieraad, Hugo Vandaele, burgemeester van Beersel en Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw.
De politieraad bestaat uit de 3 burgemeesters en 21 politieraadsleden die verkozen werden in de gemeenteraden van Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw.
HCP Mark Crispel werd op advies van de lokale selectiecommissie voorgedragen als korpschef van de politiezone Zennevallei.
ln totaal zullen 45 burgerpersoneelsleden en 172 politiemensen instaan voor een degelijke politiezorg in de regio. De politiesecretaris adviseur Liesbeth Avaux werd aangeduid. De procedure voor de aanstelling van een bijzonder rekenplichtige is nog lopende. De begroting van de politiezone wordt vrijdag 18 december voorgelegd aan de politieraad. Deze omvat twee componenten. Van de federale overheid ontvangt de zone 5.433.114,04 Euro en van de respectieve gemeentelijke besturen 10.868.126,56 Euro. Ongeveer 85% van deze middelen gaat naar personeelskosten . 15% is weggelegd voor werkingskosten. Daarbovenop komt nog eens 150.000 Euro investeringstoelage. De politiezone zal een nieuw zonaal veiligheidsplan voorleggen in het voorjaar van 2016.
PRIORITEITEN
Nu al kunnen ze meedelen dat diefstallen in woningen, overlast, drugs en verkeersveiligheid de operationeleprioriteiten zullen worden. Radicalisering wordt eveneens een materie die ze in de toekomst nauwzullen opvolgen.
Momenteel staan ze in de laatste rechte lijn naar de offíciële start van de nieuwe politiezone op 1-januari 2016. De politiezone Zennevallei wil vanaf het eerste begin een transparante en performante organisatie zijn. Ze willen ervoor zorgen dat de medewerkers, partners en belanghebbenden in de veiligheidsketen en vooral de inwoners van de nieuwe politiezone geïnformeerd zijn over de organisatiedoelen. Ze doen dit door verschillende communicatiekanalen aan te boren : ze lanceren
een gloednieuwe website vanaf 1 januari, er verschijnt een infobrochure in de gemeentelijke infobladen, zij sturen mailings naar de partners en vanaf 1 januari zullen zij vertegenwoordigd zijn op de sociale media.
Ze plannen de organisatie van een roadshow met de bedoeling om alle belanghebbenden díe ernood aan hebben of die het wensen in te lichten over de nieuwe organisatie.
Vanaf 1 januari zal het kantoor van de vroegere zone in de Baetensstraat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk zijn.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2015
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief