SINT-PIETERS-LEEUW – Duivensport centraal in Colomakasteel

C21

SINT-PIETERS-LEEUW – Duivensport centraal in Colomakasteel

Van_bockstael_-_erik_de_kegel-_marleen_en_luc
De heer Van Bockstael, voorzitter van de Koninklijke duivenbond, Erik De Kegel, voorzitter van de enige duivenbond in SPL De jonge zwaluwen, schepen Marleen De Kegel en burgemeester Deconinck. (Foto Devogeleer
 
Duiven_2
Foto Devogeleer
Duiven_3
Foto Devogeleer
Duiven_4
Foto Devogeleer
 

 Van 9 juli tot en met 15 augustus loopt in het Colomakasteel in Sint-Pieters-Leeuw de tentoonstelling  “Van spion tot weduwnaar”. De kweek van duiven, het hele inkorvingsritueel, het spelen op weduwnaarschap, duiven als spion ingezet tijdens wereldoorlog I.... doffers, duivinnen en duivensjappers geven hun geheimen prijs.

Schepen voor toerisme Marleen De Kegel, zelf opgegroeid in een familie van duivensjappers, haar broer Erik is nu nog voorzitter van de enige duivenclub in Sint-Pieters-Leeuw ' De Jonge Zwaluw', opende de tentoonstelling: Het is stilaan een traditie dat de toeristische dienst in de zomer uitpakt met een tentoonstelling in kasteel Coloma over een streekproduct in de brede zin van het woord.

Toen toerismedeskundige Kristien voorstelde om iets te doen rond de duivensport, was ze meteen gevonden voor het idee.

België en Vlaanderen is momenteel het epicentrum van de duivensport, die hier in de vroege 19de eeuw ontstond in de steden als tijdverdrijf voor de gegoede burgers. Later verspreide de sport zich over het platteland.

Deze tentoonstelling heeft de titel van spion tot weduwnaar. Dankzij het documentatiecentrum van de Koninklijke Belgische Duivenbond gevestigd in Halle, kan men op de eerste verdieping kennis maken met de rol van de postduif tijdens de twee wereldoorlogen.

Toen waren duiven nog helden, alle betrokken partijen maakte gebruik van postduiven om berichten te versturen. Naar schatting zijn er in WOI meer dan 100,000 duiven gebruikt, waarvan zo'n 95% de boodschap metterdaad heeft afgeleverd.

In Brussel staat een groot monument ter ere van de militaire duiven en hun verzorgers uit de Eerste wereldoorlog.

De tentoonstelling ' Van Spion tot Weduwnaar' is een organisatie van gemeente Sint-Pieters-Leeuw en in samenwerking met de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond, en is geopend van dinsdag tot vrijdag van 9u tot 17u en zaterdag en zondag van 13,30u tot 17u.

De tentoonstelling is ook geopend op de feestdagen: 11 juli, 21 juli en 15 augustus.

De toegang is gratis.

Op woensdag 10 augustus is er om 20,00uur een lezing door duivenspecialist André Moonens.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jul 2016
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief