Ridder Jozef Sluys krijgt in VLEZENBEEK een straat naar hem genoemd

C21

Ridder Jozef Sluys krijgt in VLEZENBEEK een straat naar hem genoemd

Vlezenb_jozef_sluysstraat_g__
Ereburger Ridder Jozef Sluys kreeg zijn straat. Foto © Nand Sluys
 
Ereburger_ridder_jozef_sluys_sfeer1
Ereburger_ridder_jozef_sluys_sfeer
Vlezenb_jozef_sluysstraat_in
 
Ereburger_ridder_jozef_sluys_r
 

Op 12 juni krijgen een aantal straten in Sint-Pieters-Leeuw een nieuwe naam. Zo wordt de Domstraat in Vlezenbeek de Jozef Sluysstraat, ter ere van  ereburger Ridder Jozef Sluys.

Ridder Jozef Sluys  was 41 jaar organist van de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal . Hij was de bezieler van de Brusselse Kathedraal-concerten, de Internationale Orgelweek van Brussel en de Historische Concerten van O.L. Vrouw-Lombeek. Hij was de eerste ere burger van Sint-Pieters-Leeuw. In 2009 werd hij verheven in de adelstand en werd hij ridder. Hij maakte de Belgische orgelmuziek bekend over de hele wereld.

De orgelist werd geboren op 22 oktober 1936 in Gaasbeek (Lennik). Op 19 jarige leeftijd werd hij laureaat van het Lemmensinstituut, en in 1963 laureaat van de Internationale J. S. Bachwedstrijd in Gent. Hiermede begon zijn internationale loopbaan als orgelvirtuoos. Hij maakte de Belgische orgelmuziek bekend over de hele wereld. Zo concerteerde hij, buiten Europa ook in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Congo, Mexico en het voormalige Rusland. Op de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 was hij organist van de Civitas Dei-kerk.

Meer info over de nieuwe straatnamen vind je op de website: www.sint-pieters-leeuw.be/straatnaamwijziging .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jun 2017
Felix Merckx
Nand Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief