SINT-PIETERS-LEEUW - Laatste herdenkingsjaar WO I is gestart

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Laatste herdenkingsjaar WO I is gestart

Oorlog_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Oorlog_2
 

 Op 11 november 2018 zal het exact 100 jaar geleden zijn dat er een einde kwam aan een verschrikkelijke oorlog, met heel veel burgerslachtoffers. Vanaf  dan en dit gedurende een heel jaar - zal de gemeente Sint-Pieters-Leeuw op 10 verschillende momenten met 10 verschillende activiteiten de herinnering aan de eerste wereldoorlog levendig houden.

Jan Desmeth, Schepen voor Cultuur en Erfgoed: “Het is goed om de lessen uit de eerste wereldoorlog bij deze gelegenheid nogmaals extra in herinnering te brengen. De wereldoorlog startte met de aanslag in Sarajevo, maar de echte inzet van het conflict tussen de grootmachten van toen - Frankrijk, Engeland, Rusland, Duitsland en Oostenrijk - was een poging om de machtsverhoudingen in hun voordeel te laten kantelen. Zoals met elke oorlog kwamen al deze landen er uiteindelijk volledig verarmd uit. Het feit dat oorlog nooit een oplossing is en vrede niet vanzelfsprekend is, willen we bij iedereen en vooral onze jeugd in herinnering brengen.”

12 maanden lang zullen de 10 foto’s van gesneuvelde soldaten, die eerder al eens ophingen, opnieuw de naar hen vernoemde straten sieren. De collectie foto’s wordt nu uitgebreid met 12 extra exemplaren. Drie daarvan staan op centrale plaatsen in deelgemeenten waar geen straten naar gesneuvelden werden vernoemd, zodat ze ook daar het juiste eerbetoon zichtbaar kunnen maken.

Op zondag 12 november 2017 start om 16 uur een herdenkingsmoment op het kerkhof van Zuun. Een ingetogen muzikale herdenking met gitaar wordt er gedurende 40 minuten gebracht door Ftakke. Op het einde wordt een tas soep aangeboden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief