SINT-PIETERS-LEEUW - Bibliotheek en toerismekantoor gaan naar kasteel De Viron

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Bibliotheek en toerismekantoor gaan naar kasteel De Viron

Virion
Foto Felix Merckx
 

 In juni 2017 kocht Sint-Pieters-Leeuw het terrein en het bijhorende gebouw – kasteel De Viron -(Joseph Depauwstroot nr.11), aanpalend aan het domein Coloma. Deze patriciërswoning met ruime tuin (43a) behoort historisch bij het domein. De statige woning werd opgericht op het einde van de achttiende eeuw en staat ook op de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

De gemeente wenst het gebouw langs de achterzijde, uit te breiden, deels op grond die thans tot het Colomapark behoort en eigendom is van ANB, om er haar bibliotheek en toerismekantoor in te kunnen vestigen.

Agentschap Natuur en Bos is eigenaar van het aangrenzende Colomapark en wenst de omliggende tuin van het landhuis De Viron (voormalig deel van het park Coloma) terug te integreren in het park om het als één geheel te kunnen beheren.

Nu keurde de gemeenteraad twee erfpachten goed hiervoor. Het parkgedeelte omheen het landhuis DE VIRON  dat aansluit bij het park Coloma zal voor 99 jaar in erfpacht gegeven worden aan het Agentschap voor Natuur en Bos met het oog op de integratie in het bestaande park waarmee het één geheel vormt. De gebouwen blijven uitsluitende eigendom van de gemeente die er haar bibliotheek zal vestigen en het gebouw zal uitbreiden.

Het Agentschap voor Natuur en Bos zal een deel van het park aan de achterzijde van de gebouwen voor 99 jaar in erfpacht geven aan de gemeente met het oog op de uitbreiding van het gebouw en de realisatie van haar bibliotheek en toerismekantoor. De beoogde uitbreiding betreft circa 12 meter over de gehele breedte van het gebouw (circa 33 meter) hetzij dus circa 4 are. Deze oppervlakte is indicatief en zal definitief vastgelegd worden nadat het definitieve ontwerp is goedgekeurd (rekening houdende met brandweg, …).

Daarnaast zal het ANB de huidige parking in erfpacht geven aan de gemeente.

Het pand vormt het sluitstuk van het Colomapark en vormde een ontbrekende schakel tussen het Park en de Rink. Door de verwerving en openstelling kan de verbinding tussen hel park en het dorpscentrum gerealiseerd worden. De centrale ligging van het pand – tussen de Rink en het Colomapark - maakt het pand bovendien ideaal geschikt voor een gemeenschapsfunctie.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 dec 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief