Gezonde jaarrekening 2022 meerjarenplan bijgewerkt in LEEUW

C21

Gezonde jaarrekening 2022 meerjarenplan bijgewerkt in LEEUW

Scherm__afbeelding_2023-06-30_om_08
 

Het saldo van de jaarrekening 2022 werd in Sint-Pieters-Leeuw afgesloten met een overschot  van  5,8 miljoen euro.  De ontvangsten bedroegen 56,5 miljoen. De uitgaven bedroegen 50,7 miljoen.
We blikken terug op 2022 als een jaar dat gekenmerkt werd door 5 indexsprongen, wat resulteerde in een automatische verhoging van de personeelskosten met 10%. Daarnaast had ook het lokaal bestuur te maken met de impact van de stijgende prijzen van goederen en diensten. De energieprijzen stegen van 1.2 miljoen euro in 2021 naar 2.5 miljoen euro in 2022.  Dit had niemand voorspeld.  Toch slaagde het lokaal bestuur erin om 10 % minder uit te geven dan er binnenkomt. Dat is een gezonde situatie, maar ook noodzakelijk om te kunnen investeren.

Dit exploitatie-overschot is inderdaad essentieel om de investeringen en aflossing van leningen te betalen zonder de toekomst te bezwaren. 

 

Een greep uit de realisaties in 2022, waarmee het lokaal bestuur de lokale voorzieningen voor de burgers verbeterde:

-        De bouw en inrichting van het landhuis de Viron, ten bedrage van 5 miljoen euro.

-        De bouw en inrichting van de sporthal Wildersportcomplex, 2,9 miljoen euro in 2022. In totaal werd 4,3 miljoen euro geïnvesteerd in deze nieuwe sporthal.

-        De aankoop van een terrein in het kader van ontharding langsheen de Vogelzangbeek, 1 miljoen euro.

-        Aankoop van een nieuwe schoolbus, 0,3 miljoen euro.

-        Wegenwerken: 2,5 miljoen euro.

 

In 2022 werden in totaal voor 14,4 miljoen euro investeringen gerealiseerd, allemaal ten dienste van de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw.  En dit alles zonder  nieuwe leningen aan te gaan.  Integendeel, er werd voor 2,7 miljoen euro aan schulden afgebouwd.  Dat is het 9de jaar op rij dat de schulden afgebouwd worden. 

De schuldlast per inwoner bedraagt nu 704,10 euro per inwoner. Dat is 40 % lager dan het Vlaamse gemiddelde.  

 

Het meerjarenplan werd aangepast aan de hogere kosten van lonen en materialen.  De verhoging van de lopende investeringen, zoals  o.a. het 4de lokaal dienstencentrum, het 4de kinderdagverblijf, de twee jeugdlokalen, de renovatie van het gemeentehuis, de herbestemmingswerken van de kerk van Ruisbroek, de restauratiewerken van de kerk St-Pieter, …  betekent een meerkost van 4,6 miljoen euro. Als een goede huisvader brachten we dit in evenwicht door middel van een andere regeling bij de assistentiewoningen, de verkoop van het bedrijfsgebouw langsheen de Alsembergsesteenweg en het intekenen op investeringssubsidies zoals deze voor de kerk van Ruisbroek. 

 

Het is essentieel om duurzaam te blijven investeren. We vervullen als lokaal bestuur een echte voorbeeldfunctie in de strijd tegen de klimaatverandering.  Daarom zetten we verder in op energiebesparende maatregelen zoals bv meer isolatie, meer zonnepanelen en meer led-verlichting in onze gebouwen en in het straatbeeld, …  Hierdoor kunnen de exploitatiekosten in de toekomst verminderd worden, hetgeen gezond is en mogelijkheden voor investeringen biedt in de toekomst.

 æ

De jaarrekening 2022 en de aanpassingen van het meerjarenplan, weerspiegelen de gezonde financiële positie van het lokaal bestuur Sint-Pieters-Leeuw. Het lokaal bestuur garandeert de financiële stabiliteit in het belang van haar inwoners.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jun 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief