125e verjaardag van de tragische treinramp in Vorst die het leven kostte aan zo'n 25 burgers in RUISBROEK

C21

125e verjaardag van de tragische treinramp in Vorst die het leven kostte aan zo'n 25 burgers in RUISBROEK

Scherm__afbeelding_2024-02-15_om_09
 

 Op zondag 18 februari herdenken we de 125e verjaardag van de tragische treinramp in Vorst die het leven kostte aan zo'n 25 burgers. 

Als je de begraafplaats van Ruisbroek binnenwandelt, staat recht voor je een perk met een centraal monument en daarrond veertien graven. Hier rusten de slachtoffers van een treinramp in Vorst.
 
In de ochtend van 18 februari 1899 botsten twee treinen op elkaar ter hoogte van het station van Vorst. Het dramatisch ongeval kostte het leven aan zo'n 25 burgers. Onder de slachtoffers waren veel kinderen uit Ruisbroek die ’s ochtends de trein namen naar school in Brussel.
 
De begraafplaats in Ruisbroek was toen pas aangelegd door architect Jacobs. Hij werd prompt door het gemeentebestuur aangesteld om een ereperk in te plannen voor de slachtoffers. Met giften van diverse notabelen, inwoners en de gemeente Ruisbroek werden de kosten van het perk betaald.
 
In februari 2024 is het 125 jaar geleden dat de treinramp plaatsvond. En hoewel niemand de slachtoffers nog persoonlijk heeft gekend, willen we graag stil staan bij deze rampzalige gebeurtenis.
 
Veerle Seré, schepen van begraafplaatsen: " Dit herdenkingsmoment mochten we niet zomaar laten voorbij gaan, ook al vond deze ramp zo lang geleden plaats. Het raakte het hele dorp. Naast de herdenking blijft de aandacht voor veilig treinverkeer ook vandaag actueel opdat niemand dit verdriet zou moeten doorstaan.”
 
We nodigen iedereen daarom graag uit op de begraafplaats van Ruisbroek op zondag 18 februari voor een kleine herdenking. Nadien krijgen de aanwezigen een tas warme soep.
 
Wanneer? Zondag 18 februari om 15 uur.
Waar? Groot-Bijgaardenstraat, 1601 Ruisbroek.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief